Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca i Hinojosa van fer balanç de la campanya de l’IRPF corresponent al 2017, ahir.
Cinca i Hinojosa van fer balanç de la campanya de l’IRPF corresponent al 2017, ahir.

La recaptació per l’IRPF creix un 9,7% i arriba a 31,4 milions d’euros


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

La campanya de l’IRPF corresponent a l’exercici 2017 ha comportat una recaptació de 31,4 milions d’euros. Aquest import suposa un creixement del 9,7% respecte de l’any anterior, quan es van percebre 28,6 milions d’euros. Cal destacar que la tendència des del 2015 (primer any en què es va implementar) ha estat a l’alça, ingressant aleshores 25,4 milions d’euros. Així, en els darrers tres anys, la recaptació ha augmentat anualment entre el 9,7% i el 12,6%.
Si ens centrem en les dades de l’exercici 2017, de l’import total recaptat, 10,5 milions d’euros corresponen a les retencions de les rendes del treball; 6,3 milions d’euros a les retencions de les rendes del capital mobiliari; 4 milions al pagament fraccionat d’activitats econòmiques; 9,9 milions a les quotes diferencials; i 570.000 euros a les declaracions dels residents sense activitat lucrativa (uns pagaments que es realitzen per últim any).
Però l’evolució favorable no només ha estat en la recaptació sinó en tota la resta de paràmetres, tal i com va remarcar el ministre de Finances, Jordi Cinca. Així, en aquesta campanya s’han presentat 16.163 declaracions en el període voluntari quan el 2016 van ser 15.795 i el 2015 un total de 14.864. D’aquesta manera, el volum de declaracions ha pujat un 8,7% respecte tres anys enrere. També es va informar que de les 16.163 declaracions, 5.099 són per activitat econòmica mentre que les 11.064 restants corresponen a d’altres activitats. 
En relació als indicadors de la quota diferencial (l’import a pagar o retornar, segons el cas), s’ha registrat un increment destacat de la recaptació en relació a les previsions fetes pel Govern. En total, es preveia que les declaracions amb resultat a ingressar pugessin a 9,5 milions d’euros però han arribat als 12,3 milions (s’estimava que es farien 5.900 declaracions en aquest sentit però la xifra ha ascendit fins a 6.744). Quant a les declaracions amb resultat a retornar, la previsió era 2,2 milions d’euros i el resultat ha estat de 2,3 milions. En aquest cas, el nombre de declaracions s’ha situat lleugerament per sota del previst amb 4.897 realitzades quan se n’esperaven 5.100. Finalment, s’han registrat 4.522 declaracions amb resultat zero davant les 4.600 previstes. Tot plegat dóna un resultat de 9,9 milions d’euros quan es preveia ingressar 7,2 milions.
El director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, també va destacar que s’ha produït un increment de les declaracions que es fan en línia, que ja representen un 41% del total. Això suposa un augment de sis punts respecte de l’exercici anterior. A més, s’ha constatat que les declaracions es van repartint al llarg de tot el període voluntari tot i que la major part se segueixen realitzant en el darrer mes (al setembre va ser quan es van fer el 47,8% de les declaracions).
Segons va explicar Hinojosa, ara caldrà veure si l’augment del volum de declaracions respon a primeres activitats o si bé és que hi ha un compliment de les obligacions. En aquest sentit va exposar que a partir d’ara començarà la tasca de comprovació de l’impost i en el cas que no s’hagi presentat caldrà fer els requeriments corresponents. Avui per avui, el Govern no pot informar del nombre de declaracions que no s’han presentat en el període voluntari. Cinca va argumentar que per saber-ho cal tenir “més històric”. En tot cas va assenyalar que l’augment que es registra cada any pot respondre al creixement econòmic que està vivint el país i la feina desenvolupada des del 2016 en relació a les campanyes de l’IRPF anteriors amb comprovacions i requeriments. Hinojosa va remarcar que dels 45.000 assalariats només acaben declarant l’IRPF entre 10.000 i 11.000 persones.

Consolidació de l’impost
Per Cinca, l’evolució favorable de les xifres de l’IRPF “fa pensar que estem en fase positiva de consolidació de l’impost” i que “cada cop és més conegut i més ben complimentat pels ciutadans”. En aquest sentit, el ministre de Finances va declarar que tot i la poca tradició fiscal del país, el compliment ha estat destacable. Al mateix temps es va mostrar satisfet perquè tot això s’ha fet en un període de temps molt breu. Cinca va recordar les cues que es van generar els últims dies de la campanya corresponent al 2015 i va afegir que “tot això amb dos anys ha desaparegut” gràcies als esforços del Govern però sobretot a la “gran disciplina dels ciutadans”. 
Ara, el repte és aconseguir que les declaracions es reparteixin al llarg del tot el període i no només en un mes determinat ja que això va en detriment dels usuaris (per les cues que han de fer) i també pel funcionament de la mateixa Agència Tributària. L’altre gran objectiu és que més usuaris facin els tràmits telemàticament.
En relació a les previsions per la campanya de l’IRPF 2018, Cinca creu que la recaptació se situarà per sobre dels 32,5 milions d’euros. Un dels elements que caldrà veure serà l’impacte de les declaracions de les persones sense activitat lucrativa, que fins ara pagaven segons un import fix i a partir del 2018 ho faran en funció del que els correspon.

recaptació
IRPF
creix
arriba
31
4 milions
Número de vots: 263
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic