Diari digital d'Andorra Bondia

La recessió comporta la destrucció de 5.000 llocs de treball els últims 4 anys


Escrit per: 
Marià Miño


El mercat laboral andorrà compta actualment amb 5.000 llocs de treball menys que a principis del 2006, segons va afirmar ahir el titular d’Economia i Finances, Pere López.

 El ministre va apuntar que el país ha passat de tenir entre 44.000 i 45.000 assalariats abans de la crisi econòmica a tenir-ne entre 39.000 i 40.000. Així mateix, el tècnic del ministeri Joan Soler va avançar que, “a diferència de la resta de països, la destrucció de llocs de treball sembla estabilitzar-se”, de la mateixa manera que Andorra va ser el país europeu que va entrar “abans en destrucció neta de llocs de treball”, cap al tercer trimestre del 2007. 
No obstant això, el ministre va concloure que “aquests 5.000 llocs destruïts no han engreixat l’atur, ja que l’activitat econòmica també ha disminuït i una part dels assalariats han marxat del país”. Així, des del ministeri es va informar que, segons les xifres estretes de les enquestes realitzades, la taxa d’atur a finals de l’any passat era de l’1,8%, mentre que entre finals del 2008 i principis del 2009 es va arribar fins a un màxim històric del 3,1%.
En aquest sentit, Joan Soler va matisar que les dades d’atur se situen molt per sota de l’entorn europeu, en especial d’Espanya, i va afegir que l’increment de la taxa d’atur s’explica per la disminució de la taxa d’activitat, que va baixar un 3,6% el 2009. Tot i així, Andorra manté una taxa d’activitat del 85%, per sobre dels països de la UE (71%).

Caiguda del pib
Pel que fa al producte interior brut (PIB), el Govern estima que l’any passat va caure entre un 2,5 i un 4%. Si bé no hi ha manera de calcular la xifra actual, el ministeri ha elaborat una aproximació de la variació del PIB d’Andorra i l’ha comparat amb els països de la UE. En aquest sentit, Soler va constatar també que “es veu una certa estabilització en la disminució, primer en la construcció i després en el comerç i el turisme”, els sectors més afectats per la recessió econòmica. El ministre Pere López va recordar que calcular oficalment el PIB és una prioritat per al Govern i va assegurar que “hi estem molt a prop”.
L’informe elaborat per l’executiu revela que “l’evolució del PIB a Andorra s’ha caracteritzat per un creixement, en valor, superior al dels països veïns entre el 1991 i el 2006, un creixement que va anar corelacionat amb l’increment de la massa salarial. Els càlculs del ministeri confirmen que la crisi va començar a Andorra un any abans que als països de la Unió Europea (UE), com a conseqüència de la davallada de la construcció. Així mateix, a partir del segon trimestre del 2006 el PIB disminueix, també d’acord amb la massa salarial, mentre que a partir del 2008 la situació s’inverteix, provocant una  disminució més gran del PIB.

Estabilització econòmica
Finalment, les xifres del Govern constaten que el segon semestre del 2009 va produir-se una aturada de la caiguda econòmica. No obstant, Joan Soler no es va aventurar a preveure una possible sortida de la crisi en el transcurs d’aquest any, donat “el context internacional d’incertesa” pel que fa a la reconstitució d’inventari, els dubtes estructurals de la UE i la capacitat de consum. Així, Soler va afegir que “hi ha hagut una estabilització en els últims dos o tres semestres, però això no vol dir que hi hagi d’haver una pujada”.
Sobre la futura sortida de la crisi econòmica, el tècnic del ministeri va enumerar tres elements principals: d’una banda, el fet que l’esclat de la bombolla immobiliària s’hagi estabilitzat; d’altra banda, la demanda exterior, on “hi ha incògnites, ja que dependrà si Alemanya i els països que exporten més que importen podran retrobar la competitivitat”, i finalment, la situació de l’Estat espanyol, que com a principal soci “presenta una sèrie de dubtes en competitivitat dins de la zona euro”.

El Govern preveu aprovar demà la partida de 12,5 milions d’euros per donar suport a la innovació empresarial
El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va anunciar ahir que el consell de ministres aprovarà “probablement aquest dimecres” el decret de finançament preferent que dedicarà 12,5 milions per als empresaris que vulguin millorar els seus negocis en el camp de la innovació. Així mateix, López va confirmar que el 11 de març entrarà en vigor el reglament sobre el procediment simplificat per a les sol·licituds d’obertura i trasllat de comerç, de modificació de les activitats comercials i de canvi de titular i de nom comercial.
El titular d’Economia i Finances responia d’aquesta manera la crida de la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA) perquè s’accelerés la presentació de les mesures de reactivació econòmica. Pere López va recordar també que darrerament es va aprovar també la creació de la comissió interministerial per lluitar contra l’intrusisme, però va assegurar que “la millor mesura seria que dijous s’aprovés el pressupost”.
Pel que fa a les futures iniciatives, el ministre va afirmar que a mitjans d’abril “es començarà a posar en pràctica” les mesures sortints de les cinc taules de treball i va assegurar que el Govern està treballant en diversos textos, que “a mesura que estiguin madurs s’aniran aprovant”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte