Diari digital d'Andorra Bondia
Higini i Ramon Cierco
Higini i Ramon Cierco

La reclamació de 365 milions per danys i perjudicis dels Cierco arriba a la Batllia


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han formalitzat la demanda judicial contra el Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) pels “greus danys i perjudicis” que l’actuació de l’administració els ha causat en el marc del denominat cas BPA, segons han informat en un comunicat.
La demanda, en què es reclamen 364,6 milions d’euros –l’equivalent al percentatge accionarial de què disposen–, manté el fil argumental ja explicitat en la reclamació interposada el 14 d’octubre passat i incorpora nous elements producte de l’evolució de l’afer. En aquest sentit, la petició inclou dos informes econòmics independents que valoren el Grup BPA en 482,8 milions d’euros i 496,4 milions, respectivament. Així mateix, es rebat l’informe que va considerar inviable el banc i que els darrers dies ha lliurat l’INAF, i es lamenta que “tot el procés hagi anat encaminat a posar fi a l’existència de l’entitat sense garantir-li en cap moment la presumpció d’innocència”.
En l’escrit, presentat dimecres davant la secció administrativa de la Batllia, s’assegura que “els reiterats incompliments dels deures i obligacions del Govern i de l’INAF, abans i després que es produís la publicació de la nota del FinCEN, conjuminat amb les negligents actuacions dutes a terme des del dia 4 de març del 2015, són fets, accions i omissions constitutius d’una falta de servei, ocasionada per la mala organització d’aquest, pel seu funcionament tècnicament defectuós i per la manca de funcionament del servei en aquells supòsits en què estava obligat a fer-ho”. Així mateix es destaca que tant l’executiu com el supervisor “han actuat d’una forma coordinada en la causació del dany a BPA i els seus accionistes majoritaris”, i es retreu al Govern i l’INAF que en tot moment “hagin donat per bons els arguments del FinCEN” quan avui dia no hi ha cap sentència ferma contra l’entitat ni contra els seus accionistes, administradors o executius.
També es posa de manifest que l’INAF, en coordinació amb el Govern, ha adoptat decisions i aplicat mesures “sense cobertura legal” que s’han “pretès legalitzar posteriorment amb l’aprovació a corre-cuita de la  llei BPA”.
Finalment, en la demanda els Cierco recorden que més enllà del perjudici econòmic han patit també danys morals i reputacionals, “la reparació dels quals no es descarta sol·licitar més endavant”. A més, també estudiaran el dret d’actuar contra la directora general de l’INAF, per un “eventual comportament il·lícit penal atesa la seva condició prèvia d’auditora de la firma KPMG, que durant diversos exercicis va analitzar BPA sense advertir cap anomalia destacable”. 

 

Cierco
demanda
BPA
reclamació
danys i perjudicis
365 milions d'euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic