Diari digital d'Andorra Bondia
La CCIS defensa la necessitat de donar suport a les pimes per a la transformació digital.
La CCIS defensa la necessitat de donar suport a les pimes per a la transformació digital.

La recuperació econòmica prevista pel 2022 amenaçada pel retard de subministraments i la manca de personal


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis confia que l'any vinent continuï "la millora de l'activitat econòmica, d'una manera més generalitzada, gràcies en bona part a la progressiva recuperació de l'activitat turística. Així ho assegura la CCIS arran de la publicació de la 29a Enquesta econòmica d'Eurochambres, que reflecteix una "confiança en la recuperació econòmica durant el 2022", si bé admet que "existeix una possibilitat de que hi hagin amenaces sense precedents i riscos creixents".

En aquest sentit, l'informe d'Eurochambres, que recull les expectatives de més de 52.000 empreses de 26 països europeus, apunta a que es preveu que el desajust entre l'oferta i la demanda mundial persisteixi l'any vinent i que, malgrat que els empresaris esperen un any "força positiu", es manté la preocupació per "les possibles interrupcions de la cadena de subministrament i el canvi en el comportament dels consumidors". Així, i tot i que es confia que "es compleixin les expectatives" sobre la velocitat del procés de recuperació, les empreses apunten l'accés a una energia i matèries primeres assequibles com el "repte més important per a l'any vinent", juntament amb la "incertesa" dels ajustos del mercat laboral com a conseqüència de "l'escassetat de treballadors qualificats i un augment general dels costos laborals".

En el cas d'Andorra, i tot i que la CCIS no ha participat en l'enquesta d'Eurochambres ja que la seva adhesió a aquest organisme és molt recent, si que, a partir de les enquestes de clima empresarial que elabora periòdicament l'entitat, es pot constatar que el país "no queda al marge de les problemàtiques i riscos que afecten bona part dels països del nostre entorn, com ara els retards en el proveïment de subministraments i l'encariment dels costos de transport". Així mateix, la Cambra posa de manifesta que els empresaris "mostren una clara preocupació per la dificultat de trobar personal qualificat i pels desajustos entre l'oferta i la demanda laboral", uns desajustos que "poden agreujar-se en l'escenari postcovid davant dels nous hàbits dels consumidors i de la demanda més gran de digitalització de les empreses".

En aquesta línia, des de la CCIS s'apunta a la necessitat d'analitzar aquests riscos creixents per "identificar en detall les problemàtiques específiques d'Andorra i poder elaborar propostes d'actuació en aquest àmbit que ajudin a millorar la posició competitiva de les empreses".

Els resultats de l'Enquesta econòmica d'Eurochambres indiquen una previsió de creixement gradual per al 2022, tant en vendes nacionals com en exportacions. I és que després d'un període caracteritzat per una demanda deprimida i limitacions de la cadena de subministrament, s'espera que els motors de la recuperació econòmica el 2022 siguin la represa de les activitats econòmiques i un menor estalvi de les llars. A més, les decisions d'inversió, suspeses o ajornades temporalment durant la pandèmia, seran més importants i, probablement, empenyin les empreses europees cap a una trajectòria més digital i ecològica a llarg termini. Per tant, hi ha necessitat de respostes polítiques adequades i inclusives.

Així, la CCIS explica que l'enquesta d'Eurochambres ofereix una valuosa informació sobre les àrees clau d'intervenció per als responsables polítics, tant a nivell nacional com de la UE, per reconstruir millor els països després de la pandèmia. Amb l'assignació gradual dels fons nacionals de recuperació i resiliència, es donarà suport a l'adopció de models de negoci innovadors i sostenibles. Juntament amb aquest últim, la promoció i implantació de competències digitals i verdes fomentarà la competitivitat econòmica. Assolir aquest objectiu requerirà una inversió contínua en recerca i innovació, juntament amb un marc normatiu favorable a les pimes, que doni suport a solucions innovadores i sostenibles al servei de les empreses. Per a les empreses europees és extremadament important un mercat únic que funcioni bé, i també és un requisit per a l'avantatge global d'Europa respecte als seus competidors. Per tant, la UE i els seus estats membres han de forjar una cooperació internacional més estreta per garantir que els beneficis dels acords de lliure comerç arribin a les pimes europees, donant així suport al pla de recuperació europeu. 

I és que les petites empreses es veuran inevitablement afectades per la transició digital i mediambiental i, per tant, necessiten un marc favorable a les pimes per facilitar l'adopció de nous models de negoci. Per això, des de la Cambra, que assegura "compartir plenament" l'enfocament de donar una atenció prioritària a les pimes i acompanyar-les en el procés de transformació digital, s'insisteix en que "calen mesures de suport per ajudar-les a repensar el seu negoci tenint en compte el nou paradigma digital i millorar la seva capacitació sobre l'ús de les tecnologies digitals. Des de la CCIS s'insisteix que aquest suport a les pimes "és fonamental" per assolir l'objectiu d'accelerar la transició digital i recorda el programa d'acompanyament a les empreses privades que està desenvolupant conjuntament amb el Govern.

recuperació
econòmica
prevista
2022
amenaçada
retard
subministraments
manca
personal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte