Diari digital d'Andorra Bondia
Edifici consistorial.
Edifici consistorial.

La Seu veu perillar 350.000 euros que ingressa de l’impost de plusvàlua


Escrit per: 
A. Doral / Agències / Foto: A. D.

Com la resta dels ajuntaments, el de La Seu d’Urgell tremola: la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’impost de la plusvàlua podria deixar-los sense una important font d’ingressos: en el cas de la capital alturgellenca la suma ascendeix a uns 350.000 euros anuals. La preocupació està servida.
La plusvàlua és un tribut que recapten i gestionen les hisendes locals i que els ciutadans han de satisfer quan venen, donen o hereten una propietat (un habitatge). El tribut grava la suposada revalorització dels terrenys urbans sobre els quals està construït l’immoble des del moment de la compra fins al que es traspassa (com dèiem, per venda, herència o donació) i és el venedor qui ha de satisfer l’impost. En el cas d’una herència o donació, són aquells qui reben el bé els qui han de pagar. Es calcula en funció del valor cadastral i el temps transcorregut entre l’adquisició i la venda.
La caixa dels trons l’ha destapat, dèiem, una sentència del TC, que ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004. El tribunal considera que aquests apartats ara anul·lats estableixen un mètode objectiu de determinació de la base imposable de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, l’impost de la plusvàlua, que determina que sempre ha existit augment en el valor dels terrenys durant el període de la imposició, amb independència que hagi existit aquest increment i de la quantia real d’aquest increment. La decisió declara la intangibilitat de les situacions fermes existents abans de la data de l’aprovació de la sentència. És a dir, que els magistrats consideren que no es pot obligar a satisfer l’impost si no hi ha hagut increment en el preu dels béns.
Més enllà de la davallada d’entrades d’ingressos que suposi de cara a futurs exercicis, la preocupació rau també en què obre la porta a la possible presentació de reclamacions massives.
La sentència compta amb el vot particular concurrent del president del TC, Juan José González Rivas, i els vots discrepants del magistrat Cándido Conde-Pumpido i de la magistrada María Luisa Balaguer. La decisió arriba arran de la qüestió d’inconstitucionalitat presentada per la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, Ceuta i Melilla, amb seu a Màlaga.

Seu
perillar
350.000
euros
plusvàlua
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic