Diari digital d'Andorra Bondia
Els residents no lloguen els pisos perquè no els tenen declarats.
Els residents no lloguen els pisos perquè no els tenen declarats.

La solució per als pisos buits dels no residents pot trigar tres anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Sense tenir xifres exactes, són molts els no residents que estan esperant com se solucionarà la norma del model 720 per tal de posar el seu pis d’Andorra dins del mercat de lloguer. S’han calculat en més de 1.000 els pisos buits per aquestes raons. Ara es troben en la situació de no poder llogar-los perquè si ho fan han de tenir un compte i també declarar-lo amb aquest model que els obliga a pagar la multa del 150% del valor del bé no declarat. Segons explica l’expert en fiscalitat Marc Vilallonga, la resolució d’aquesta problemàtica pot trigar entre dos i tres anys. 
Vilallonga comenta que hi ha  dos escenaris possibles. Un és que la comissió europea iniciés un procediment contra Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per un procés d’incompliment. El segon és que els propis tribunals espanyols plantegin una qüestió prejudicial davant el TJUE.
El 17 de febrer del 2017, la comissió europea va publicar el dictamen que afectava la declaració de béns situats a l’estranger (conegut com a model 720),  i va concloure que estava totalment provat que el 720 i l’actual règim de regularització de béns a l’estranger és contrari a dret comunitari. Primer, perquè els imports de les multes per la no-presentació o presentació extemporània de l’obligació d’informació dels béns són molt superiors a les imposades en l’àmbit domèstic. L’altre motiu relacionat, és la desproporcionalitat de la multa de 150%.
Les conseqüències que es deriven d’aquest dictamen de la comissió, segons l’expert tributari, són dues. Primer la no-aplicació del règim sancionador específic respecte de l’incompliment de les obligacions d’informació del model 720 o per la seva presentació extemporània; i la possibilitat de sol·licitar la devolució dels imports regularitzats a través el procediment oportú per a aquells contribuents que hagin regularitzat la seva situació tributària en aplicació al règim actual. 
Amb tot, Vilallonga explica que el no resident amb pisos al Principat que no tingui declarats, que són molts, s’haurà d’esperar que hi hagi novetats al respecte. “En un termini de dos o tres anys, la controvertida norma 720 hauria de canviar i ser modificada per l’Estat espanyol, moment en el qual permetria a aquells residents fiscals amb béns no declarats a l’estranger regularitzar la seva situació fiscal en uns termes més justos i garantistes”, va dir l’expert.

solució
pisos buits
no residents
anys
trigar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic