Diari digital d'Andorra Bondia

La subhasta d’una parcel·la salvarà Encamp d’acabar amb dèficit el 2010


Escrit per: 
Redacció


De mica en mica, les diferents corporacions aproven els seus pressupostos per al 2010 i es pot anar comprovant les meravelles financeres que han de fer els respectius departaments per presentar un pressupost viable, equilibrat.

 La manera que ha escollit el Comú d’Encamp per aconseguir aquesta fita és subhastar l’any vinent una parcel·la al Pas de la Casa, cosa que els ha d’aportar uns ingressos patrimonials extres d’entre 6 i 7 milions”, com va assenyalar el cònsol major, Miquel Alís.
Partint de la base que aquesta operació prosperés, el resultat pressupostari en l’apartat d’ingressos seria de 34.013.631 euros, un número que, contraposat amb la despesa, xifrada en 31.813.631 euros, donaria un resultat d’1.200.000 euros en positiu, aproximadament.
Ara bé, la majoria, conscient que és una prioritat reduir l’endeutament per iniciar “una corba de descens”, des de Finances han apostat per incloure aquest fictici –per ara– resultat positiu al capítol de passius financers, per eixugar en la mesura que sigui possible el deute, que segons Alís “pujarà a uns 40 milions al tancament de comptes del 2009”. A efectes pràctics, i eliminant elucubracions, cal comentar, doncs, que el pressupost presenta un resultat de 31.813.690 euros, un 4,88% més que el del present exercici.

A grans trets, cal comentar que en l’apartat de les despeses, l’import dedicat al personal dobla el destinat a inversions, tot i que el primer s’ha reduït en un 9,73%, mentre que el segon s’ha incrementat en un 89,21%. Les inversions per a l’any vinent es destinaran a tasques d’embelliment que no incrementin “les despeses de manteniment” i estaran dedicades a les millores de les avingudes d’Encamp i del Pas de la Casa, així com a la creació d’una nova oficina de turisme al Pas i de nous aparcaments a la parròquia.

Sobre les despeses de personal, Alís va indicar que el 2010 es reduirà un 50% la plantilla d’eventuals i Joan Masjoan, conseller de l’oposició, va titllar la mesura de “vergonyosa”, ja que suposa fer fora uns trenta treballadors contractats per l’administració. Masjoan, a més de denunciar que el pressupost no se li havia entregat en les 72 hores prèvies i reglamentàries que marca la llei del funcionament dels comuns, va indicar que ara fa una setmana li van “presentar un pressupost amb un dèficit de 670.000 euros” i que ara, una setmana més tard, es pretenia tenir superàvit, cosa poc creïble al seu parer, donat que està basat en la suposada venda de la parcel·la al Pas de la Casa. Sobre aquesta operació, Alís va indicar que se sap que hi ha “privats interessats” en aquesta parcel·la i que estaria dedicada, en un principi, a la creació d’un hotel de luxe a la vila fronterera.
Pel que fa al capítol d’ingressos, la majoria va comentar que s’espera un decreixement del 18,99% de la recaptació d’ingressos de la construcció, un 33% menys provinent de la recaptació de l’ITP i una caiguda del 40% pel que fa a les transferències del Govern.

Encamp
ha invertit
1,3 milions fora
de la parròquia

 

Miquel Alís va quantificar ahir en 4 milions d’euros el capital que Pas Grau Internacional ha invertit fora d’Andorra. El 34,12% d’aquesta xifra correspon al Comú d’Encamp, i suposa 1.364.800 euros. En aquest sentit, el cònsol major d’Encamp va indicar que cal una situació “que sigui beneficiosa per a tots”, ja que el Comú no pot invertir els diners dels ciutadans fora de la parròquia. El socialdemòcrata va comentar, a més, que el soci majoritari de Saetde està predisposat a engegar mesures per solucionar la situació, donat que és, a hores d’ara, poc profitosa per a cadascuna de les parts. Caldrà seguir atentament el cas.

Un “incident positiu” de 4.500.000 euros
farà tancar l’exercici actual amb beneficis

“Un incident positiu.” Aquesta va ser la manera que va tenir Miquel Alís de definir els inflats ingressos extres que ha rebut el Comú d’Encamp en concepte de taxes per transferències patrimonials. I és que el cònsol major encampadà va indicar que ara fa unes setmanes un privat va tancar una operació de 300.000.000 euros per urbanitzar una zona i la corporació rebrà uns ingressos de 4.500.000 euros.
Alís va comentar que en aquesta operació el privat ha de pagar el 4% en concepte d’ITP i que el Govern rep el 2,5%, mentre que el Comú és gratificat amb l’1,5%. El socialdemòcrata va comentar que l’operació permetrà escurçar l’endeutament i tancar l’any en positiu.
Al terreny, situat al prat de la Ribera, es desenvoluparà un parc tecnològic lleuger, que anirà a càrrec d’una societat conjunta entre el privat andorrà i l’empresa d’infraestructures de transport espanyola Abertis. El projecte estarà enllestit d’aquí a cinc o sis anys, tal com va declarar l’inversor andorrà.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic