Diari digital d'Andorra Bondia

La temporada d’hivern podria reportar a Ensisa uns beneficis de 500.000€


Escrit per: 
Redacció


Les darreres estimacions financeres estimen que Ensisa tancaria la temporada d’hivern amb un saldo positiu proper als 300.000 euros. Així ho va donar a conèixer ahir el cònsol major de la parròquia, Enric Casadevall, que va recordar que les darreres informacions apuntaven “a uns beneficis de 40.000 euros”.

 A més, a aquest benefici (a falta d’auditar) se li ha de sumar els de la societat comercialitzadora, que segons va comentar Casadevall “podria ascendir a uns 400 o 450.000 euros”, una xifra que situaria els beneficis d’Ensisa per a aquesta temporada en mig milió d’euros, aproximadament.
D’aquesta xifra, el Comú canillenc rebria aproximadament uns 255.000 euros, ja que compta amb el 51 per cent de les accions d’Ensisa, i Crèdit Andorrà la resta. En qualsevol cas, falta rebre l’auditoria de comptes definitiva tant d’Ensisa com de Grandvalira, però el fet és que s’ha millorat molt respecte d’anys anteriors, i és que Grandvalira portava tres anys sense obtenir beneficis en el seu balanç de comptes.
Sense deixar el tema financer, i passant de Grandvalira als comptes comunals, ahir es va llegir la liquidació del primer trimestre del pressupost, que deixa certa preocupació entre els cònsols per la baixa recaptació en matèria impositiva. Tot i això, Casadevall va comentar que no és “fins al segon trimestre que es cobra el foc i lloc” i altres impostos i taxes, així que caldrà esperar fins a finals d’aquest mes per veure com marxen les coses a Canillo. Sobre aquesta qüestió, la consellera de Finances, Dolors Cabot, en va fer unes pinzellades mitjançant un Powerpoint i va indicar que és molt probable arribar a finals d’any havent de fer algunes retallades: “hi haurà coses a les quals haurem de renunciar”, comentava la consellera.
En qualsevol cas, i centrant-nos en els números d’aquest primer trimestre, el Comú ha liquidat un total de 2.347.320 euros, xifra que representa aproximadament un 15% del pressupost total. En l’apartat dels ingressos, cal esmentar que es van recaptar durant aquests tres mesos un total de 2.344.398 euros, xifra que suposa un balanç negatiu per un valor de gairebé 4.000 euros. Cal remarcar que no es van executar els més de 6.000 euros en el capítol d’inversions i que, com és habitual en una administració, és en el capítol de funcionament on s’ha fet la despesa més gran, de 1.814.691 euros. 

Guies i andorra turisme

De la seva banda, la cònsol menor de la parròquia, Mònica Bonell, va aprofitar per parlar sobre Andorra Turisme. Bonell va explicar que, com a representant dels cònsols al consell d’administració d’Andorra Turisme SAU, va demanar que “abans de parlar de noves participacions econòmiques, es treballi per a la modificació dels estatuts”. Aquesta modificació ha de permetre que els comuns entrin a la societat com a accionistes i contribuir en funció del percentatge d’accions, evitant així treballar com fins ara a base de convenis. D’altra banda, Bonell també va informar que de cara al 2011 el Comú de Canillo deixarà d’assumir la despesa que comporta el guia d’estiu del Santuari de Meritxell, perquè consideren que és una competència de Patrimoni Cultural. Durant tot aquest estiu seguiran aportant un guia turístic en detriment de la caseta de turisme canillenca, per cobrir aquesta necessitat estatal, però aquest serà un fet que canviarà a partir de l’any vinent: “la Casa de la Vall té guia; per tant, Meritxell també n’ha de tenir”.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic