Diari digital d'Andorra Bondia
INAF
INAF

La totalitat dels membres directius de l’INAF podran ser estrangers


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Tal com va anunciar el cap de Govern, Antoni Martí, en el darrer debat d’orientació política, l’executiu va aprovar ahir un projecte de llei de modificació de la Llei de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per obrir el consell d’administració i la direcció a persones que no tinguin nacionalitat andorrana. Amb els canvis es permetrà que tots els membres de la direcció general de l’organisme siguin estrangers. 
Això es farà eliminant l’article 6.5 del text, que avui recull que el director general i la majoria de membres de l’equip directiu han de tenir la nacionalitat andorrana. A més es modifica l’article 11.4, referent als requisits i incompatibilitats dels membres del consell d’administració. Ara es fixa que preferiblement han de tenir nacionalitat andorrana, tot i que es pot nomenar persones estrangeres sempre que la majoria siguin andorranes, i obligatòriament en el cas del president i vicepresident. Amb els canvis es permetrà que es pugui designar persones de qualsevol nacionalitat a excepció del president.
L’objectiu que persegueix la modificació és “anar adaptant l’estructura de l’INAF a les seves necessitats”, va dir el ministre de Finances, Jordi Cinca. En aquest sentit va remarcar que és el supervisor del sector financer d’Andorra, que ha d’actuar en un món cada vegada més globalitzat. A més, arran de l’acord monetari assolit amb la Unió Europea, ha d’assumir més competències. Per Cinca, això ja fa imprescindible que sigui necessari tenir més personal especialitzat, experts en l’àmbit internacional i amb coneixement de la tasca de supervisió. El ministre va assenyalar que és difícil trobar persones amb aquest perfil en un país tan petit com Andorra (va remarcar que la llei estableix moltes incompatibilitats i això fa que la gent que podria assumir aquestes funcions no pugui fer-ho perquè treballa en el sector financer). “Per als reptes de futur que té l’INAF, cal buscar persones experimentades, si cal fora de les fronteres”, una pràctica habitual en altres països, va dir. 
Cinca va explicar que, després d’uns “anys durs”, els mateixos “membres del consell d’administració comparteixen” aquesta idea i “demanen un relleu”. Quant a la direcció, va afirmar que s’haurà de reforçar l’equip directiu ja que aviat assumirà noves competències. Això farà que hagi de doblar la seva estructura, i per aquest motiu “cal treure aquesta cotilla”. Algunes d’aquestes atribucions fan referència al nou pla comptable del sector financer, la incorporació de la normativa de solvència, els convenis de Basilea i el sistema estadístic que ha d’informar el Banc Central Europeu (una tasca que per si mateixa ja requereix una unitat específica a dins de l’INAF). Cinca no es va voler referir a si l’actual directora de l’organisme ha manifestat la voluntat de deixar el càrrec ni va fer cap referència a les persones que podrien ocupar algun lloc a la institució. La modificació de la llei de l’INAF s’entrarà avui a tràmit parlamentari.
El ministre de Finances va insistir que si es vol que la plaça financera andorrana sigui competitiva cal estar alineats amb els sistemes reguladors de l’entorn. En aquest sentit va indicar que és necessari disposar de lligams amb el Banc Central Europeu o amb altres organismes. “Cal anar avançant en aquest sentit”, va declarar. Així mateix es va referir als contactes mantinguts amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per poder entrar a formar part d’aquesta l’organització. Tot i que va explicar que els requisits que demana l’FMI són “molt variables”, Cinca va indicar que un fet que preocupa més que els aspectes econòmics són els requisits d’informació. En concret va indicar que l’FMI és “un gran observador i analitzador”. Per aquest motiu, és molt demandant d’informació, i estructurada d’una forma específica, per tenir una “foto actualitzada” de cada país –com el Banc Central Europeu–. I precisament aquest és un dèficit històric d’Andorra. Davant d’això, Cinca va exposar que caldrà dotar-se de les eines per garantir aquest aspecte, ja que formar part d’aquestes institucions és útil per al Principat a diferents nivells.

INAF
executiu
Antoni Martí
direcció general

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte