Diari digital d'Andorra Bondia

La Trobada al Pirineu aplega 600 participants, uns 80 d'Andorra


Escrit per: 
Redacció / Foto: M. C. / Àgències

La 24a edició de la Trobada empresarial al Pirineu, patrocinada per Crèdit Andorrà, va començar ahir amb un èxit de participació, uns 600 assistents, dels quals una vuitantena procedents d’An­dorra. El vicepresident de l’Associació Empresarial al Pirineu, Antoni Garí, juntament amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, va donar el tret de sortida a la trobada.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, es va mostrar satisfet per poder acollir un any més la trobada empresarial més important de Catalunya. Batalla va demanar que “cal pensar com entre tots podem ser capaços d’avançar en la destrucció de la xacra que significa l’atur. El repte és gran, però la Trobada també. Més gent que mai. Gent que hem entès que sols no fem res”. A més, va apuntar que “aquest moment de trobada pot i ha de servir perquè cadascú es faci la pregunta: ¿com des de la meva aportació puc contribuir que el nostre país, d’aquí quinze o vint anys, sigui millor?”.
La primera de les conferències de la tarda va ser a càrrec del guionista, escriptor i director Albert Espinosa, que sota el títol L’entorn no és excusa si creiem en els somnis va voler reflexionar sobre la situació actual que viu el país, i la importància dels somnis i la motivació per buscar altres sortides. El director va explicar que a l’hospital va aprendre que “les pèrdues poden ser guanys i que cal gaudir els moments difícils. Cal prendre’s la vida amb humor”. A més va assenyalar que “sempre he tingut la sensació que tot és possible” i ha explicat als empresaris presents que tenen l’oportunitat de fer feliç la gent.
Ángel Ron, president del Banco Popular Español, va ser l’encarregat de la segona de les ponències de la tarda, en què va desgranar l’entorn actual al qual fan front les entitats financeres. Durant la seva conferència va parlar sobre les asimetries a la zona euro: el cost d’accés al finançament, el difícil compliment de la complexa regulació europea i les divergents polítiques monetàries d’Europa, els EUA i el Japó. “Si Europa és capaç d’una unitat política i monetària més gran, podrà fer un paper mundial diferent i més rellevant”, va apuntar. A més, va explicar que “recuperar el somni de l’euro significa apostar per la unió fiscal i financera. Aquesta unió requereix un supervisor únic, un fons de garantia de dipòsits comú i un mecanisme de resolució també únic”.
També va parlar de l’actual llei hipotecària durant la seva presentació. Ron va apuntar que “el problema dels desnonaments és un drama social, però el seu origen està en l’atur i no en la llei hipotecària. Introduir la dació en pagament només durà a incrementar la desigualtat social. Les transaccions dels habitatges es reduirien, estaríem igualant les famílies per baix”.
El sector financer està ara resolent els principals problemes vinculats a pèrdues latents en els balanços per una elevada ràtio de crèdit sobre dipòsits que s’ha agreujat en perdre l’accés al mercat de capitals, segons Ron. No obstant, va apuntar que “el sector financer està avui millor que fa un any. Hi ha entitats que han pogut superar la crisi amb mitjans propis” i va descriure que “Espanya és un dels països més bancaritzats”.
La primera jornada de la Trobada va ser clausurada amb la tradicional taula d’experiències empresarials d’èxit.
La inauguració oficial de la Trobada empresarial tindrà lloc avui a les nou del matí a càrrec del conseller d’Empresa i Ocupació català, Felip Puig.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte