Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió entre la CEA i els negociadors de la Comissió Europea.
Un moment de la reunió entre la CEA i els negociadors de la Comissió Europea.

La UE, receptiva a escoltar la veu de l’empresariat en la negociació


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: CEA

La UE té voluntat de donar veu a l’empresariat andorrà en el procés de negociació de l’acord d’associació. Això és el que va traslladar la comissió al president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, en una reunió mantinguda recentment a Brussel·les. En aquest sentit, Cadena va posar en relleu que, tot i que la negociació l’ha de portar a terme el Govern, des de la UE s’aposta perquè la patronal s’involucri en aquesta, exposant “la seva proposta” per tal de trobar un “millor encaix”. 

Cadena va destacar que caldrà analitzar quina és la “fórmula perfecta” per avançar en aquest sentit, i es va mostrar satisfet perquè “la UE està receptiva a escoltar la nostra posició” i també a facilitar informació. Precisament, l’objectiu de la CEA amb aquesta entrevista a Brussel·les era “recopilar informació” sobre el contingut de la negociació, principalment sobre la lliure circulació de persones i de serveis després que s’hagi tancat el capítol de mercaderies. El president de la patronal va comentar que aquests dos aspectes són els que més afecten el teixit empresarial del país. A la trobada, van obtenir la confirmació que encara no s’ha iniciat l’intercanvi de posicions entre el Govern i la Comissió Europea en relació a la lliure circulació de persones i de serveis i que des de la UE s’entén que ara el procés s’alentirà per les pròximes eleccions generals. A més, Cadena va poder copsar l’interès a “poder escoltar la posició que pugui tenir l’empresariat”.

El president de la CEA també es va referir als dubtes expressats per aquesta entitat juntament amb la Cambra de Comerç i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) sobre la intensitat del sistema d’integració previst, ja que consideren que supera àmpliament qualsevol acord d’associació que hagi pogut celebrar la UE amb altres països. En aquest sentit, Cadena va recordar que les tres associacions empresarials i el Govern sempre havien demanat que el model fos el de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). Tot i així, “sembla que hi ha hagut unes dificultats i ara es demanen una sèrie de requisits, com si estiguéssim fent una plena adhesió, tot i que no serà així”, va dir. Davant d’aquest fet va destacar que “cal vigilar que aquest acord no sigui perjudicial per a Andorra”, i és per aquest motiu que des de les patronals es vol obtenir informació. D’aquesta manera, Cadena va declarar que “tot i que en certs aspectes serà perjudicial, hem de buscar la part positiva”. Davant d’això va apuntar que “Europa sempre diu que en sortirem molt beneficiats, però nosaltres ho hem de veure”. 

El president de la CEA va recordar que les tres entitats van enviar el mes de setembre passat una carta al cap de Govern en què s’exposava que a l’empresariat li hauria agradat més estar dins de l’Espai Econòmic Europeu. Tot i així, va afegir que “com que encara tenim recorregut a fer, intentarem modular-ho” al mateix temps que va apuntar que a la UE hi ha diversos models d’acords d’associació, depenent del país i de les circumstàncies.

Des de la CEA, l’EFA i la Cambra de Comerç, ja s’havia alertat que el sistema d’integració cap al qual s’està avançant comportarà que Andorra sigui destinatària de la major part de la normativa i jurisprudència comunitària però sense participar en les institucions. Per això, en el seu moment, van preguntar al Govern el motiu pel qual les negociacions s’han orientat cap a aquesta tipologia d’acord que ultrapassa acords d’associació previs que altres països han signat amb la UE.

A banda d’aquest aspecte, les organitzacions empresarials també van reiterar el mes de setembre passat la necessitat de disposar d’informació sobre l’impacte econòmic i pressupostari que tindrà l’acord d’associació. Per les entitats, aquesta anàlisi hauria de mostrar la balança de costos i beneficis, de reptes i oportunitats, de l’acord per valorar la seva idoneïtat per al futur del Principat i la seva economia. Van assenyalar que aquest estudi hauria de permetre conèixer quina seria la generació de llocs de treball; la millora de l’educació i de la seguretat interior; les possibilitats de participar en xarxes europees empresarials, de transport o sanitàries; en quins programes podria participar Andorra i en quines  condicions; i un càlcul de les fonts de finançament propi necessari per abordar el projecte comunitari en territori nacional així com l’impacte en el dimensionament de les administracions i de l’adopció del cabal comunitari.

ue
receptiva
escoltar
veu
empresariat
negociació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte