Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Fiñana és el cap de la Unitat d'Intel·ligència Financeera d'Andorra.
Carles Fiñana és el cap de la Unitat d'Intel·ligència Financeera d'Andorra.

La Uifand detecta mancances a les immobiliàries per evitar el blanqueig


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), després de portar a terme diverses inspeccions al sector immobiliari, ha detectat una sèrie de mancances en matèria de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament de terrorisme. Davant d’aquest fet, ha elaborat un informe que explica quines són aquestes mancances i unes recomanacions per poder solucionar-les. L’objectiu, segons aquest informe, és ajudar les immobiliàries a mitigar els riscos. Abans, però, la Uifand va fer el mateix amb altres sectors amb més riscos, com el dels  advocats, comptables i gestors i assessors fiscals, entre d’altres. 
Quant a la identificació de riscos, la Uifand apunta que el sector immobiliari, en general, “no disposa d’un coneixement suficient dels seus clients”. Per això, proposen l’elaboració d’un formulari anomenat Know your customer (KYC), amb l’objectiu de centralitzar tot el coneixement que les immobiliàries tinguin dels seus clients. En aquest sentit, proposen una classificació dels clients perquè diuen que, en general, no es fa i habitualment són considerats tots com de “risc baix”. 

Estudi de risc individual
D’altra banda, i tal com marca la llei 14/2017, la Uifand recorda a les immobiliàries que han de desenvolupar l’Estudi de risc individual (ERI). En aquest estudi es tenen en compte factors de risc rellevants relatius als clients, països o  zones geogràfiques, productes, serveis, operacions o canal de distribució. Segons la llei que va entrar en vigor el juliol del 2017, es disposa d’un termini màxim de dos anys per tenir aquest ERI i les immobiliàries “encara no han començat a desenvolupar-lo”. 
Per altra banda, també proposa mesures de diligència deguda, com és la identificació de la contrapart de l’operació immobiliària quan no és client directe, però també la identificació del beneficiari de la compravenda. Es recomana que l’activitat professional del client sigui acreditada en documentació perquè, al parer de la Uifand, molts cops aquesta part només es reconeix per la confirmació verbal dels mateixos clients. 
Una altra de les recomanacions que es fan és que les immobiliàries sol·licitin documentació acreditativa de l’origen dels fons aportats pels clients. Proposen, a més, establir sistemes per identificar i verificar la condició de persona políticament exposada (PEP) dels clients, tal com marca la legislació vigent i aplicar, doncs, les mesures de diligència reforçades corresponents. 
També es recomana, perquè ara no es fa, l’actualització de la documentació per a segones o terceres operacions del mateix client. 
La Uifand proposa revisar les polítiques i procediments de control intern. I, per aquest motiu, proposa designar formalment l’òrgan de Control Intern i Comunicació i notificar-ne la composició a la mateixa unitat. 
Per la Uifand, el nombre de declaracions de sospita presentades pel sector immobiliari, en general, és baix. Segons la unitat, el sector tendeix a  optar per no iniciar la relació de negoci quan té una sospita de blanqueig però no es valora efectuar la preceptiva declaració de sospita a la unitat. Per això, proposa que el sector realitzi aquestes declaracions de sospita davant la Uifand. 
Finalment, també proposa revisar la llista de persones i entitats designada per les Nacions Unides pels seus vincles amb el terrorisme o el seu finançament, i les mesures restrictives a aplicar en cas que algun client sigui en l’esmentada llista. Segons la Uifand, s’ha de revisar aquesta llista periòdicament.

Moltes normes
Des del sector immobiliari, el president de l’Associació d’Agents Immobiliaris (AGIA) considera que “en poc de temps s’han fet moltes recomanacions i això requereix per part de les immobiliàries tàctiques noves”. Tot i això, Galobardas reconeix que són obligacions i recomanacions que marca la llei, que des del sector acataran. 
La primera acció que faran al respecte és una formació adreçada a tots els col·legiats i treballadors de les immobiliàries sobre el contingut d’aquestes lleis, perquè en tinguin una informació exhaustiva. Aquest curs es realitzarà al setembre. Galobardas reconeix que no es pot obligar a assistir al curs però potenciaran que tots els col·legiats el facin. 
Des de l’AGIA admeten que hi ha molts col·legiats i treballadors del sector que no estan al cas d’aquestes noves normatives i que cal fer-ne una àmplia difusió “per facilitar al màxim que es compleixin les normes”. Des del sector consideren que aquestes normes comporten una sèrie d’obligacions que en poc de temps suposen una nova manera d’actuar de les immobiliàries i estan disposats a complir-les per col·laborar en la lluita contra el blanqueig de diners. 

Uifand
mancances
immobiliàries
evitar
blanqueig
Comentaris: 1

Comentaris

I les vendes entre particulares com les controleu?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic