Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.
El cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, Carles Fiñana, en una compareixença anterior.

La Uifand tramet a la fiscalia 74 expedients el 2020, un 15% menys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Agències

La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand) va tramitar el 2020 a la fiscalia un total de 74 expedients per indicis de blanqueig de capitals o finançament del terrorisme, un volum que suposa una disminució del 14,94% respecte als 87 que va enviar l’any anterior. Com és habitual, la gran majoria, 69 dels 74, van ser expedients d’origen bancari, un va venir de l’àmbit dels agents immobiliaris, un de proveïdors de serveis associats, mentre que els altres tres responen a diferents casuístiques.  

Així es desprèn si més no de la Memòria d’activitat de la Uifand corresponent a l’exercici 2020, feta pública per l’organisme, on es precisa que 63 d’aquests 74 expedients tramesos a la fiscalia corresponen a casos analitzats l’any passat, vuit expedients tenen l’origen en el 2019, un el 2018 i dos provenen encara de l’exercici 2017. Així mateix, 98 expedients van ser arxivats mentre n’hi ha encara 25 en curs d’investigació.

Malgrat el descens del nombre d’expedients, l’import econòmic d’aquests amb possibilitat d’embargament judicial s’ha incrementat de forma considerable, i s’ha passat dels 72,4 milions d’euros del 2019 als 186,6 milions l’exercici passat. En canvi, la disminució d’expedients analitzats sí que s’ha traduït també en una davallada de les persones investigades, que l’any passat van ser 965, 470 físiques i 486 jurídiques, 79 menys respecte a les 1.035, 636 físiques i 400 jurídiques, que van ser investigades el 2019.

L’any passat també es va constatar una disminució de les declaracions d’operacions sospitoses, tant pel que fa als subjectes obligats financers, bancaris i no bancaris, com pel que fa als subjectes obligats no financers, que van davallar un 18,8%. Així, es van presentar a la Uifand 112 declaracions d’operacions sospitoses, el 2019 van ser 138, 99 de les quals efectuades pels bancs. Quatre van ser de proveïdors de serveis a societats, tres de per part dels notaris, dues d’asseguradores, el mateix nombre de declaracions que els efectuats per agents immobiliaris, mentre que les dues restants corresponen a financeres i comptables, assessors fiscals i auditors.

Cooperació
Pel que fa a la cooperació a nivell nacional, la Uifand va rebre 19 peticions de col·laboració, un 17,39% menys respecte a les 23 rebudes l’any 2019. D’aquestes, 18 van venir de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) i una de la policia.

En canvi, i contràriament a la davallada d’activitat generalitzada, la Uifand va augmentar la xifra de cooperació amb jurisdiccions externes d’una manera “molt important”, doncs el percentatge global es va situar en el 43,18%, tant pel que fa a les sol·licituds rebudes com, molt especialment, quant a les sol·licituds trameses. Així, l’any passat la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra va rebre 37 sol·licituds d’informació per part d’homòlegs internacionals, a la vegada que en va trametre 26, fins a arribar així a un total de 63 sol·licituds enfront les 44, 33 rebudes i 11 demanades, de l’exercici 2019.

Amb relació a les sol·licituds d’informació rebudes, la mitjana de temps de resposta de les quals va ser d’11 dies, Luxemburg, amb set, i els dos països veïns, Espanya i França, amb quatre cadascun, són els països que més han demanat la cooperació de la Uifand, seguits de Mèxic, amb tres. En el cas de les peticions fetes per la Uifand, Suïssa i Espanya, amb tres, i Letònia i Mèxic, amb dues, són les jurisdiccions a qui s’ha demanat més cooperació.

Inversió estrangera
La Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra va analitzar l’any passat fins a 14 peticions d’inversió estrangera, un 46,1% menys respecte a les 26 que va analitzar l’exercici 2019, i de la meitat en va derivar un informe al Registre de societats.
A la vegada, en el marc de la inversió estrangera, es va investigar fins a 66 persones, 33 físiques i 33 jurídiques, lluny però de les 179, 108 físiques i 71 jurídiques, que es van investigar l’exercici 2019.

D’altra banda, i d’acord amb les competències que li atribueix la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme en el sentit d’advertir a un altre òrgan administratiu si observa irregularitats que li són competència, la Uifand va trametre l’any passat 5 informes al departament de Tributs i Fronteres davant possibles delictes fiscals. Així, des del 2014 la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra ha fet arribar 14 informes a Tributs i Fronteres, 13 dels quals entre el 2018 i el 2020, que han permès recuperar fins a 218.861,72 euros i que han comportat sancions per valor de 265.355,12 euros per als infractors.

La Covid afecta les tasques de supervisió

Com en qualsevol altra entitat, la pandèmia de la Covid-19 i les mesures per fer-hi front van afectar l’any passat la tasca de la Unitat d’Intel·ligència d’Andorra, especialment pel que fa a l’àrea de supervisió. En aquest sentit, la memòria de la Uifand posa de manifest que de les “perspectives inicials” en aquesta temàtica “un percentatge molt elevat no s’han pogut dur a terme”. Amb tot, des de la Uifand sí que es van analitzar les auditories externes rebudes dels subjectes obligats financers, bancaris i no bancaris. En aquesta línia, en la memòria s’explica que es va demanar informació addicional en el 100% de les auditories analitzades dels bancs, a la vegada que a totes es va fer recomanacions, mentre que en el cas de les 9 entitats financeres no bancàries es va demanar complements d’informació en el 67% de les auditories, i es van fer recomanacions en el 78% dels casos.

Uifand
tramet
Fiscalia
74
expedients
2020
15%
menys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte