Diari digital d'Andorra Bondia
L'ambaixador de la Xina, Lyu Fan, durant el seu parlament.
L'ambaixador de la Xina, Lyu Fan, durant el seu parlament.

La Xina s’ofereix per finançar el projecte d’aeroport dins del país


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

El gegant xinès ha posat la vista a Andorra, concretament al projecte de l’aeroport internacional que està impulsant la Cambra de Comerç. Així ho va confirmar ahir l’ambaixador de la República Popular Xina, Lyu Fan, durant la Trobada Empresarial que es va celebrar en el marc de la celebració dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països. Fan va anunciar  l’interès d’empresaris per finançar “alguns projectes com l’aeroport, i altres tipus d’infraestructures”, deixant la porta oberta a implicar-se en projectes de calat similar. L’ambaixador va exposar que la Xina és “molt forta” en temes d’infraestructures i que “hi ha moltes empreses” interessades a invertir a Andorra.
L’oferiment va estar molt ben rebut per part del Govern. De fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va explicar que ha estat el mateix executiu qui ha parlat del projecte de l’aeroport a l’ambaixador i a tota la delegació que l’acompanya, durant les reunions institucionals mantingudes amb ministres i el mateix cap de Govern, Xavier Espot, que van tenir lloc a primera hora del matí. “Pot ser una bona notícia” i demostra que “les relacions entre Andorra i la Xina, després de 25 anys, estan més que consolidades”. Amb tot, va recordar que el projecte de la Cambra encara ha de superar les anàlisis de caràcter mediambiental. Si passa la prova, es podrà començar a parlar de finançament, i aquí és on entrarien els xinesos, va exposar, també per aportar la seva “experiència” en construccions d’aquestes característiques. La seva participació es podria fer en un projecte meitat públic meitat privat, o a partir d’una concessió a anys vista on és el privat qui assumiria la totalitat de la inversió, va exposar el ministre. Ara bé, Gallardo va assegurar que no només els xinesos tenen interès a posar diners perquè l’aeroport sigui una realitat, sinó que la Cambra va parlar amb altres inversors, i això que “no s’ha fet cap concurs ni crida”. Més enllà de l’aeroport, la Xina ha vist en Andorra altres beneficis empresarials. Fan va assegurar que, tot i que “Andorra és un país petit, cada dia té més fama a la Xina”. Ja s’ha establert, va recordar, una col·laboració dins del sector de les telecomunicacions entre Andorra Telecom i Huawei (ha proporcionat les noves terminals de fibra òptica). Aquesta tipologia de col·laboracions, i considerar Andorra com un “laboratori de proves”, han de ser les fórmules de negoci entre els dos països dins les telecomunicacions, va afegir Gallardo. En cap cas es podria valorar que entressin empreses que fessin perillar el monopoli d’Andorra Telecom, va defensar el ministre. Paral·lelament, des del gegant asiàtic hi ha interès a “obrir un mercat de comerç electrònic a Andorra”, justificant-se en el fet que “molts xinesos compren online, i volen comprar més coses a Andorra”, va exposar Fan.
Finalment, les relacions també es volen estrènyer al sector de l’educació. Concretament, va informar l’ambaixador, entre la Universitat d’Andorra i “algunes de les més importants de la Xina”, per poder convalidar títols oficials.
Pel que fa al món del turisme, tenint en compte que la Xina organitzarà els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022 (Pequín) i que l’esquí serà cada vegada un esport més popular entre els seus habitants, Fan va augurar que aquest fet atraurà més turistes del seu país cap al Principat. Durant la taula de treball es va parlar de temes com l’exempció de visats entre Xina i Andorra, el reconeixement de diplomes universitaris i l’intercanvi d’artistes culturals.

Xina
s'ofereix
finançar
projecte
d'aeroport
país
Comentaris: 3

Comentaris

Vent amb visió!!!!!!
Ara és quan tinc clar que no s’ha de fer.
Como buen amante de vuestro país que soy, espero que digáis que NO, NO Y NO!!! Eso supondrá que tendréis que llenar el país de chinos y creo que no sabéis el problema que tenemos aquí en España con ellos, al menos aquí en Barcelona, que es donde vivo yo. No os vendáis a gigantes de la economía como China o Rusia, porque hacer negocios con esos países conlleva letra pequeña que trae consecuencias. Pedidle en todo caso financiación a España o a Francia, pero nunca a China por dios, con un país como China nada. Si lo hacéis me decepcionareis.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic