Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vilallonga és el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.
Marc Vilallonga és el vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.

L’AATF proposa que les Sicav tributin a l’1% i els fons d’inversió, al 0%


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) proposarà al Govern, en el marc de la reforma de l’impost de societats (IS),  que les Sicav, o societats d’inversió de capital variable, tributin  a l’1%, quan ara ho estan fent al  0%. La raó és que Andorra seria més competitiva i es podria equiparar a una plaça com la de Luxemburg o Espanya (que estan al voltant d’aquest 1%). Ara per ara, a les Sicav espanyoles no els és rentable venir a Andorra perquè, en no existir aquesta equiparació, l’Estat espanyol els carregaria un  30% de tributació. 
Segons va explicar Marc Vilallonga, vicepresident de l’AATF, advocat fiscalista i professor de fiscalitat de la Universitat d’Andorra, fa anys que moltes Sicav es desplacen d’Espanya a Luxemburg perquè temen la reforma pendent de l’Estat espanyol sobre aquest tipus de societats. Amb l’aplicació d’aquest 1%, Andorra s’equipararia  i podria atreure les Sicav espanyoles, que podrien desplaçar-se al Principat sense cap principi de transparència, és a dir, sense haver de tributar al seu país. Ara, si ho fan, se’ls aplica una clàusula contra l’abús fiscal, i Espanya els aplicaria aquell 30%. 

No gravar l'estalvi
Pel que fa a l’altra tipologia de les organitzacions d’inversió col·lectiva (OIC), és a dir, els fons d’inversió, l’AATF referma que es mantingui el 0% de tributació com fins ara. La raó és que ho veuen com una destinació on va l’estalvi i aquest “no s’ha de gravar”, com diu el vicepresident de l’AATF. A parer de Vilallonga, aquests rendiments dels fons d’inversió ajudaran a complementar les pensions futures. I, a més, diu, “és una tendència  en l’àmbit europeu que totes aquestes rendes no tributin en mires futures a unes pensions  que van a la baixa”. Per aquest motiu,  també es mostraven en contra de l’esmena del PS que dijous passat va ser rebutjada al Consell General i que plantejava que els rendiments de les OIC tributessin a l’IRPF. 
L’AATF argumenta que els fons d’inversió són llocs on es col·loquen els estalvis, uns diners que diuen que ja han tributat o bé per una activitat professional o bé per un salari i, per tant, “fer tributar els guanys que provenen de fons d’inversió o de Sicav (amb l’IRPF) tècnicament no ho veiem bé, perquè el marc avui vigent de neutralitat fiscal a l’entorn de les rendes de l’estalvi fa d’Andorra un país molt atractiu per atendre residents i mitjans i grans patrimonis i, a nivell domèstic i de país, els fons d’inversió permeten vehicular l’estalvi de la gent”, va explicar Vilallonga. Aquest 0%, des de l’AATF, el veuen com una manera d’incentivar l’estalvi a llarg termini “tenint en compte que el sistema de pensions públiques anirà a la baixa i que s’haurà de complementar amb estalvi privat”. 
Proposen una reflexió més profunda, com també va fer el mateix ministre de Finances, Jordi Cinca, dijous passat al Consell General, i que la gent que guanyi i tingui més tributin més, amb una proporcionalitat.  Això, però, a parer de Vilallonga,  ha de ser en vistes a “una progressió i evolució de l’IRPF” i no de l’IS.
Per altra banda, també posen d’exemple Portugal, que diuen que té règims més favorables que Andorra, en el sentit que allà els residents passius estan exempts totalment de pagar impostos.  Tot i això, també concreten que aquesta exempció té una durada de 10 anys i que Andorra té altres avantatges, com la seguretat i la sanitat, molt millors que les de Portugal. 

Reforma de l'IS
Aquest canvi en la tributació de les Sicav amb l’1% i el mantenir al 0% la gravació dels fons d’inversió és, segons Vilallonga, compartit per més agents econòmics del país. 
Des de l’AATF volen entrar al debat d’aquesta reforma de l’IS i aportar propostes com la ja mencionada en el canvi de tributació de les Sicav. Tot i això, encara no tenen una opinió consensuada sobre els canvis que es volen fer en les deduccions d’aquest impost.
Vilallonga també es va pronunciar sobre el debat al Consell General entre els diferents grups parlamentaris sobre si s’havien de mantenir amb canvis i no eliminar completament, com s’ha fet, alguns dels règims especials de l’IS per adaptar-se a les normes BEPS. Al si de l’AATF també va hi va haver aquest debat, i tampoc se’n tenia una opinió consensuada. Alguns dels assessors consideraven que s’havien de modificar els règims sense eliminar-los, com han fet alguns països que s’han adaptat  a les normes BEPS. Altres, com el mateix Vilallonga, consideren que, amb aquesta eliminació,  Andorra dona el missatge clar que “som complidors, ja que el nostre marc fiscal ja és suau en el tipus general del 10%.  

AATF
proposa
Sicav
tributin
fons d'inversió
1%
0%

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte