Diari digital d'Andorra Bondia
El vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga.
El vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga.

L’AATF reclama més flexibilitat al departament de Tributs i Fronteres


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) es mostra preocupada per la posició “poc amigable i àcida tax-friendly” del departament de Tributs i Fronteres (DTF). Consideren que hauria de ser més flexible, “seguint l’exemple de les administracions tributàries de Luxemburg o Holanda, i no tant el biaix espanyol, que és molt coercitiu i àcid”, diuen des de l’AATF.
Segons va explicar el vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga, es tracta “d’un neguit i queixa generalitzada dels nostres membres de l’associació” el fet que el DTF sigui molt dur en la gestió i complimentació dels tributs que gestiona i, per això, reclamen més flexibilitat.
Consideren que els inspectors d’aquest departament tenen un “afany recaptador i que no són facilitadors”, va explicar Vilallonga. En molts casos, els assessors asseguren que són tan rígids els inspectors que surten del marc legal “i castiguen l’obligat tributari”.
No concreten en quin dels tributs és més coercitiva o no l’Administració, simplement fan una queixa generalitzada als inspectors del DTF per la manera que tenen de treballar sense facilitar a l’obligat tributari el compliment de la llei.   
Per tot això, i perquè aquesta crítica de l’AATF tingui un caire més constructiu, es remarca que l’Administració andorrana  hauria d’inspirar-se més en el model luxemburguès o holandès, que diuen que és “més amigable de cara a la gestió i la comprovació del compliment de les obligacions tributàries”.
Per altra banda, des de l’AATF també es remarca que funciona molt bé el servei d’atenció al públic i de tràmits del DTF, situat en uns baixos del carrer Baixada del Molí d’Andorra la Vella.
Els assessors fiscals i tributaris també valoren “molt positivament” el servei d’Immigració i el servei d’Inversió Estrangera, ja que diuen que sí que són més “tax i investment friendly”. Segons l’AATF, aquests departaments són més facilitadors i amigables a la inversió estrangera i en la gestió dels expedietns de nova residència de persones físiques o empresaris que han optat pel Principat per venir a residir-hi i a localitzar les seves activitats empresarials. 

AATF
flexibilitat
departament
Tributs i Fronteres
Marc Vilallonga
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic