Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vilallonga és vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.
Marc Vilallonga és vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals.

L’AATF recomana que baixi 10 punts el pes de la recaptació directa


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Del que ingressa el Govern per impostos, més del 40% prové de la recaptació obtinguda pels tributs directes, és a dir,  l’impost de renda de les persones físiques (IRPF), l’impost de societats (IS) i l’impost de renda de no residents (IRNR), aquest en menor mesura. Des de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) alerten que aquest percentatge s’excedeix del límit que hauria de representar el pes de la recaptació directa. “Hem de tenir en compte les particularitats del nostre país, amb més de vuit milions de turistes a l’any, això vol dir que els andorrans i residents, unes 80.000 persones, estem mantenint el nivell de vida, el sistema i les infraestructures  d’un país que rep milions de visitants”, va explicar el vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga. Per aquest motiu, els assessors recomanen que s’ha de baixar aquest percentatge deu punts percentuals, perquè del contrari hi ha una sobrecàrrega impositiva per al resident. Segons l’AATF, el percentatge que hauria de suposar l’ingrés dels impostos directes en el total de la recaptació tributària hauria d’estar al voltant del 30%, i la resta hauria de correspondre a la imposició indirecta, l’IGI. 
“La imposició indirecta hauria de ser la principal font d’ingressos”, va dir Vilallonga. Això com es pot aconseguir?  Una solució seria que el nombre de turistes augmentés, i l’altra “estalviar més en la despesa pública, aconseguint l’eficiència en l’Administració”, van comentar des de l’AATF. L’estalvi en la Funció Pública és una demanda que els diferents sectors econòmics i socials reclamen des de fa anys, i d’altres també ho fan com una crítica política. Els assessors, però, ho enfoquen com una crítica tècnica que les mateixes agències de ràting en els darrers informes també contemplen com una mesura que l’executiu ha de prendre. 

Administració eficient
Segons Vilallonga, aconseguir l’eficiència en l’Administració i reduir la despesa en la funció pública s’ha de fer prenent “mesures valentes”. Això, però, no té per què significar una política d’acomiadaments de funcionaris, diu Vilallonga, però sí mesures com ara jubilacions anticipades i la prohibició de contractació de personal des de les administracions. “Potenciar la digitalització de l’Administració és necessari per aconseguir fer-la més eficient i per reduir el nombre de funcionaris, i això s’hauria de poder fer en cinc anys”, va apuntar el vicepresident de l’AATF. Vilallonga recorda que Andorra és un dels països on hi ha una ràtio més alta de funcionaris per habitant.
Abans del 2011 al Principat la font d’ingressos principal era la imposició indirecta. Fent cas a les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI), per una banda, i les agències de ràting, per altra, que li deien al Govern que havia de diversificar les fonts d’ingressos amb tributació directa, l’executiu va introduir els impostos directes. A més, i tenint en compte que la font de finançament només era bancària, des del Govern també es va apostar per fer emissions de deute públic. “Per tant, des de l’executiu han complert les recomanacions internacionals per tenir un sistema fiscal més homologable, però li falta reduir la despesa pública. El sector privat sí que s’ha ajustat, però el públic no ho ha fet de manera valenta”, va dir Vilallonga. 
De fet, l’agost passat, en la darrera avaluació de l’agència Fitch Ratings, que va refermar el ràting d’Andorra en BBB+ i la perspectiva estable, s’assenyalava alguns factors que podrien portar a un augment del ràting en futures avaluacions, com ara la reducció del risc de passius contingents del sector bancari, la millora de la qualitat i la disminució contínua del deute públic en relació amb el PIB, o la millora en les perspectives de creixement del PIB a mitjà termini.
Des de l’AATF opinen que s’ha superat el límit del que hauria de representar la recaptació directa en 10 punts percentuals. Com també alerten des de fa mesos que la pressió fiscal situada darrerament en un 25% ha sobrepassat una mica el llindar recomanat per continuar sent un país competitiu fiscalment parlant i que s’hauria de reduir almenys a un 23% o menys.  
Aquesta reducció de la pressió fiscal la reclamen des de diverses institucions que representen el teixit empresarial del país, com són la Cambra de Comerç, la CEA, i l’EFA. Des de l’AATF ho demanen com una recomanació tècnica d’experts que veuen que si evoluciona a l’alça aquesta pressió fiscal, Andorra corre el perill de ser considerada no atractiva fiscalment, amb les corresponents conseqüències que això pot tenir per a la inversió estrangera, entre d’altres. 

l'AATF
recomana
10 punt
baixi
pes
recaptació
directa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte