Diari digital d'Andorra Bondia

L’ABA apuja els interessos als comuns i els situa en l’euríbor més l’1%


Escrit per: 
Sergi Moral

Gens satisfets, i fins i tot es podria dir que molestos, s'han mostrat avui dilluns els cònsols amb l’ABA (Associació de Bancs d’Andorra), davant la decisió unilateral que van prendre a principis del mes de juliol d’augmentar els interessos que hauran de pagar les administracions públiques pels préstecs.

Rosa Ferrer i Enric Sangrà, cònsols major i menor de la capital i Sant Julià de Lòria, respectivament, van donar a conèixer que l’ABA els havia notificat, mitjançant una carta, la decisió d’incrementar els interessos bancaris en totes les branques –és a dir, tant dels préstecs a llarg termini com de les pòlisses de crèdit– en l’euríbor més l’1%. Aquesta pujada suposa un augment de gairebé mig punt, i és que els interessos que es pagaven fins ara eren de l’euríbor més el 0,6% pels préstecs a llarg termini i del 0,75% per les pòlisses de crèdit.
Tot i que encara és d’hora per quantificar quin cost suposarà aquest increment per a les arques públiques comunals, Ferrer sí que va indicar que l’augment de la despesa financera serà important, sobretot per les pòlisses de crèdit, que s’han de renovar més sovint.

UNA QÜESTIÓ DE FORMES
“Donat el moment econòmic, podem comprendre aquest increment”, va comentar Enric Sangrà en un to tranquil, tot i que va reconèixer que el que no entenia era la manera com se’ls havia assabentat de la pujada. “Estàvem mantenint reunions amb l’ABA per tractar d’aquesta qüestió”, va indicar Ferrer, que va argumentar que no trobava ni lògic ni coherent “notificar-ho mitjançant una carta amb data de 4 d’agost” i, a sobre, que la mesura s’hagués posat en funcionament un mes abans, concretament l’1 de juliol. “És de mal gust”, va puntualitzar la cònsol major d’Andorra la Vella.

PROTOCOL A LES ESCOLES BRESSOL
D’altra banda, ahir es va decidir que els set comuns treballaran plegats per establir un protocol d’actuació conjunt a les escoles bressol en cas de malaltia de l’infant. Ferrer va voler deixar clar que la decisió no té “res a veure amb la grip nova” i que només és per estandarditzar els processos i perquè s’actuï de la mateixa manera a les llars d’infants de les set parròquies.


  

Els cònsols perfilen el títol i el
contingut del proper Congrés de neu

Finalment, el títol de la sisena edició del Congrés de neu i muntanya, que se celebrarà del 14 al 16 d’abril a Ordino, serà Les perspectives del turisme de muntanya: com es pot atreure nous clients. Avui en la reunió de cònsols es van fer públics els temes de discussió que es desenvoluparan en aquest congrés, en què es tractaran qüestions com per exemple la manera de vincular la demanda internacional amb l’oferta local i la necessitat de millorar el màrqueting a la muntanya. Entre altres temes de discussió, es debatrà l’explotació del potencial de mundialització, la creació d’experiències úniques o la necessitat de recordar la fascinació de la muntanya.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic