Diari digital d'Andorra Bondia
L’ABA preveu que els bancs tinguin un “bon tancament” aquest any
L’ABA preveu que els bancs tinguin un “bon tancament” aquest any

L’ABA preveu que els bancs tinguin un “bon tancament” aquest any


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències/M.T.

L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) preveu que el sector tingui un “bon tancament” aquest 2017. Així ho va afirmar ahir la directora general de l’entitat, Esther Puigcercós, que va explicar que el primer semestre de l’any no s’ha registrat cap “alarma” ni “semàfor vermell” que facin pensar el contrari. Això arribaria després d’un 2016 en què els recursos gestionats pels bancs andorrans han arribat a 45.434 milions d’euros, 300 milions més que l’exercici anterior. Amb tot, el benefici net es va situar en 156 milions, un 7% inferior al de l’any anterior, i es va produir una davallada dels dipòsits dels clients, que van passar d’11.120 milions el 2015 a 10.898 milions el 2016. 

Puigcercós va afirmar que l’any passat es va viure amb normalitat i que els resultats van estar dins de les previsions, tenint en compte el context de tipus d’interès negatius que afecten a la baixa el marge financer a més dels costos creixents derivats de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu. Així, la directora de l’ABA va remarcar que l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal és un “canvi important” per al sector, un “canvi cap a la transparència”, un fet que s’ha traslladat als clients. Això ha provocat que molts hagin regularitzat la seva situació, mentre que d’altres han marxat. En tot cas, des de l’ABA es va voler destacar la importància d’aquest pas, que permet a totes les places financeres “jugar amb les mateixes regles”. Per adaptar-se al nou context, el sector ja ha estat fent proves amb una eina informàtica que han adquirit per enviar les dades de forma encriptada, fet que en garanteix la seguretat. El primer enviament serà el juny del 2018 per als comptes de més d’1 milió d’euros. 
Precisament, l’ABA ha renovat la seva imatge corporativa per adaptar-la al nou model bancari. A partir d’ara es representarà a través de la marca Andorran Banking. La patronal bancària també ha actualitzat la pàgina web, andorranbanking.ad.
Per altra banda, l’ABA es mostra satisfeta amb els canvis a l’INAF, amb un director general d’experiència reconeguda i la tasca que s’està fent per disposar d’un supervisor homologat a la resta de places financeres. Puigcercós també va qualificar de bona notícia que un actor dels Estats Units volgués presentar una oferta per Vall Banc i va remarcar el valor afegit que aporten aquests banquers, amb una nova forma de fer.

 

Les entitats hauran de comprovar que els dipòsits dels clients no provenen de l’evasió fiscal

La tipificació del delicte fiscal també comportarà obligacions per al sector bancari. Segons va explicar la directora de l’ABA, les entitats hauran de validar que els diners dels clients no provenen de l’evasió fiscal i que han presentat la declaració tributària corresponent.
La modificació de la Llei qualificada del Codi Penal, que inclou la tipificació del delicte fiscal, es preveu aprovar aquesta setmana al Consell General. La mesura ha de permetre adaptar-se als estàndards internacionals i afavorir la lluita contra el blanqueig i el terrorisme. Amb l’objectiu de dotar el Principat d’un sistema efectiu de lluita contra el blanqueig, el projecte de llei estén al ministeri fiscal la potestat d’obtenir informació de qualsevol entitat financera o d’una persona física o jurídica sotmesa al secret professional. 

 

Confiança que es complirà amb Basilea III

Un altre dels canvis que estan fent els bancs andorrans és l’adaptació als estàndards de solvència i liquiditat de Basilea III. Puigcercós va explicar que els criteris de solvència s’han de transposar el setembre del 2017 i que tot seguit hi haurà un període d’adaptació. Per aquest motiu ara el Govern i 
l’INAF treballen en aquests períodes transitoris. La directora de l’ABA va remarcar que, tot i que el sector està treballant per adaptar-se a aquests canvis, “sabem que les cinc entitats bancàries compliran” els estàndards. De fet, dos bancs ja han publicat els resultats del 2016 segons aquests criteris. La ràtio de solvència de les entitats va arribar al 25,1% l’any passat.

 

ABA
bancs
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic