Diari digital d'Andorra Bondia
L’ABA veu en l’intercanvi automàtic la fi del camí cap a la transparència
L’ABA veu en l’intercanvi automàtic la fi del camí cap a la transparència

L’ABA veu en l’intercanvi automàtic la fi del camí cap a la transparència


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.T.

Si amb l’Acord Monetari, i la consegüent implementació de tot el que comporta, es feia un pas de gegant cap a l’homologació, amb la llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, que el Consell General votarà en la primera sessió del mes de desembre, s’arriba “a la meta del camí” per aconseguir que la plaça financera andorrana sigui transparent.
Així ho va assegurar ahir la directora general de l’Associació de Bancs Andorrans, Esther Puigcercós, que va destacar que “el sector bancari valora positivament la llei d’intercanvi automàtic d’informació”, que ha d’entrar en vigor el primer de gener del 2017, ja que “ens portarà que la banca andorrana jugarà amb les mateixes regles de joc que altres països com Luxemburg o França, països de la UE i l’OCDE”.
Puigcercós, que va recordar que la llei dóna compliment a l’estàndard comú de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), va explicar que la llei obre l’intercanvi automàtic amb els 28 països de la Unió Europea i amb aquells que s’hagi signat un conveni per evitar la doble imposició o un d’intercanvi d’informació en matèria fiscal. El text també preveu l’intercanvi automàtic amb aquelles jurisdiccions que hagin signat el conveni multilateral de l’OCDE, fins a 101 segons va precisar Puigcercós, que va destacar, però, que faran falta els convenis específics que hauran de ser ratificats pel Consell General.
Pel que fa a la tasca per a les entitats, la directora general de l’ABA, que va destacar que els bancs ja han començat a contactar amb els seus clients per informar-los de la nova legislació, va explicar que a partir del primer de gener es recopilaran les dades d’aquells comptes els titulars dels quals siguin residents a països de la UE per tal de procedir a l’intercanvi. Així, tal com marca la llei, el juny del 2018 s’informarà dels comptes nous i d’aquells existents abans de l’entrada en vigor de la llei que tinguin un saldo superior al milió de dòlars. La comunicació dels comptes preexistents amb un saldo inferior al milió de dòlars es farà el juny del 2019.
Respecte a aquests terminis, Puigcercós va recordar que ja es preveuen a l’estàndard de l’OCDE i també la possibilitat d’excloure de l’intercanvi automàtics determinats comptes, una opció que també han seguit 22 dels 28 països membres de la UE. Tot i això, la directora general de l’ABA va recordar que aquells comptes exclosos de l’obligació d’intercanviar informació, com els lligats a assegurances o a títols de deute públic, “tenen un venciment” i que per tant més tard o més d’hora s’hauran de comunicar.
Quant a l’efecte sobre els recursos gestionats per les entitats que pugui tenir l’intercanvi automàtic, Puigcercós va assegurar no tenir-ne dades, i va dir que es veurà als diferents balanços.

Sí a un acord d’associació que beneficiï les empreses i faci créixer el PIB del país

Amb els deures fets quant a homologació i transparència, i convençuts de poder mantenir la seva competitivitat gràcies a la llarga experiència en banca privada, així com a la diversificació de productes i també geogràfica del negoci, el sector segueix amb més tranquil·litat que d’altres l’evolució de les converses amb la Unió Europea per a assolir un acord d’associació. El que sí s’espera des de l’ABA és que s’assoleixi un bon acord que permeti que les empreses puguin créixer i millorar la seva activitat i que comporti, per tant, també un creixement de l’economia i del PIB del país. 
I és que malgrat que el sector, altament regulat, ja es regeix amb la normativa bancària europea, especialment arran de la signatura de l’Acord Monetari, es considera que l’acord d’associació pot comportar algunes contrapartides, com podria ser l’accés al Banc Central Europeu, i disposar així d’un prestador de darrera instància, o fins i tot la possibilitat que la banca andorrana aconsegueixi el passaport europeu. Tot i que les diferents entitats ja tenen presència al mercat europeu, ho han hagut de fer a través de filials o de l’adquisició d’altres entitats bancàries i han hagut de demanar la corresponent fitxa bancària per poder operar. L’obtenció del passaport europeu, una contrapartida fins a cert punt lògica tenint en compte que amb l’acord d’associació entitats europees podrien obrir una sucursal al Principat, permetria als bancs del país poder comercialitzar els seus productes i obrir sucursals com a bancs andorrans en territori europeu.

ABA
OCDE
intercanvi automàtic d'informació
Esther Puigcercós
ue
acord d'associació
bancs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte