Diari digital d'Andorra Bondia

L’Acoda denuncia l’intrusisme de totes les administracions en diverses feines


Escrit per: 
Redacció

El sector de la construcció continua registrant encara una pèrdua important d’assalariats, tot i que ha estat un dels més castigats en els últims mesos.

Així, durant el passat mes d’abril el sector va continuar perdent treballadors, un 1,6% en concret, de manera que la tendència anual se situa en un -15,6%, segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística. La massa salarial del sector també va caure un 1,2% i ha davallat un 13,9% en l’últim any.
Davant d’aquesta situació el gerent de l’Associació de Constructors d’Obres d’An­dorra (Acoda), Víctor Filloy, va denunciar ahir l’intrusisme que suposa, no només per a la construcció sinó també per a moltes altres activitats, que les administracions, les comunals i l’estatal, estiguin fent moltes tasques que correspondrien a les empreses privades. “Això és una cosa que sempre havien fent totes les administracions, però ara ho estem patint més com a conseqüència de la crisi econòmica”, va explicar Filloy. L’entitat considera que l’eliminació d’aquest intrusisme ha de ser un dels factors que contribueixin a revifar el sector.
Les xifres donades a conèixer ahir pel departament d’Estadística posen de manifest que la sagnia de treballadors que pateix la construcció des de fa mesos continuarà sent molt greu d’aquí a finals d’any en cas que no es prenguin mesures que tinguin una ràpida incidència en el sector. “El sector està en baixada lliure”, va reconèixer Filloy, tot i recordar, però, que això és així des de fa mesos. Aquesta activitat donava feina a prop de 5.500 treballadors a mitjans de l’any 2009 i a finals del passat mes d’abril eren 3.244 les persones que hi estaven ocupades.
Les previsions fetes públiques per l’Acoda a principis del present exercici apuntaven que es podrien perdre prop d’un miler treballadors, cosa que sembla que es confirmarà si no es prenen mesures de manera immediata que tinguin un impacte directe en aquesta activitat. En aquest sentit, l’associació valora positivament la reforma de la llei del sòl, que es preveu que sigui aprovada el pròxim 31 de juliol pel Consell General, però estima que la seva incidència serà escassa perquè és tan sols una iniciativa de les moltes que s’haurien de prendre de manera conjunta perquè tinguessin una efectivitat assegurada.
“El procés que s’està seguint és molt lent, i així potser es podrà frenar una mica la pèrdua de llocs de treball, però creiem que el que caldria és aprovar de manera ràpida tot un conjunt de mesures”, va manifestar el gerent de l’associació.
Entre aquestes accions que el sector considera que caldria emprendre, i que està plasmada en l’informe sobre el sector que es va presentar el passat mes de maig, hi hauria l’aprovació d’una “llei òmnibus” que permetés ressuscitar la construcció a través de diversos canvis legals i que contemplaria, per exemple, la revisió de la Llei de patrimoni cultural o la introducció d’incentius fiscals en l’impost de transmissions patrimonials.
L’Acoda aposta també per facilitar tota una sèrie de projectes perquè poguessin entrar en l’etapa executiva en un període no superior a sis mesos, com són el telefèric del pic de Carroi, l’estació d’autobusos, l’heliport, el casino i el parc sanitari i tecnològic. Així mateix, el sector opina que el país s’ha de dotar també d’una llei contra la morositat que estipuli els terminis de pagament de les empreses als seus proveïdors i també dels clients a les empreses.

El nombre de persones assalariades se situa en 37.050, amb una tendència anual del -3,8%

El nombre total d’assalariats que es registrava el passat mes d’abril era de 37.050 persones, que situen la tendència anyal en el -3,8%. Segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística, a més de l’acusada tendència a la baixa de la construcció, també hi ha altres sectors amb una evolució negativa, com les indústries manufactureres, amb un -7,8%; comerç a l’engròs i intermediaris de comerç, amb un -7,4%, i transports i comunicacions, amb el -3,7%, de tendència anyal per aquest mes.
D’altra banda, la massa salarial a l’abril ha estat de 76,7 milions d’euros, una xifra que contribueix a mantenir la tendència anyal a la baixa, amb una reducció del -2,3%. Estadística ha destacat el sector de la construcció com el més impactat per la tendència interanual negativa de la massa salarial, amb un -13,9%, seguit d’indústries manufactureres, amb un -9,7%, i activitats immobiliàries i serveis empresarials, amb un  -7%. En canvi, el sector relacionat amb activitats sanitàries creix en massa salarial amb una tendència de l’1,8%, seguit del de venda i reparació de vehicles de motor, amb un 1,7%, i del de producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua, amb un 1,6%.

Salari mitjà
Pel que fa al salari mitjà total, a l’abril s’ha situat en 2.070,93 euros, amb una tendència anyal del 0,7%. Aquest augment, segons exposa el departament d’Estadística, és conseqüència sobretot del creixement moderat del salari mitjà als sectors sistema financer, amb el 5%; venda i reparació de vehicles de motor, amb un 3,8% anyal, i producció i distribució d’energia elèctrica, aigua i gas, amb un 1,8%. Per contra, presenten una tendència interanual negativa hoteleria, amb el -2,9%, activitats immobiliàries i serveis empresarials, amb un -2,6%, i transports i comunicacions, amb un -2,5%.
El salari mitjà més alt continua sent el del sector financer, amb 7.206 euros. Tot i així, durant el passat abril va experimentar un augment del 0,9% i registra una tendència anyal del 5%. El segon salari per volum és el de producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua, amb 2.792 euros, seguit del d’administració i seguretat social, amb 2.327 euros. Per contra, el més baix correspon als empleats del servei domèstic (1.226 euros), l’hoteleria (1.488 euros) i agricultura i ramaderia (1.499 euros).

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte