Diari digital d'Andorra Bondia
L’Acoda denuncia que la cessió econòmica paralitza la construcció
L’Acoda denuncia que la cessió econòmica paralitza la construcció

L’Acoda denuncia que la cessió econòmica paralitza la construcció


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

L’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), i l’associació de promotors i la de propietaris de béns immobles han elaborat un document de proposta de cinc reformes bàsiques de la llei del sòl (Llei d’ordenació del territori i urbanisme) aprofitant que el Govern vol modificar-la per rebre terrenys dels comuns de forma gratuïta. Han presentat els canvis que proposen al ministeri d’Ordenament Territorial i als grups parlamentaris perquè consideren que “són necessaris perquè es pugui reaccionar avui, perquè d’aquí dos o tres anys es puguin tenir efectes”, va manifestar Víctor Filloy, gerent de l’Acoda. Entre aquests canvis proposen eliminar la cessió econòmica en sòl urbà consolidat.

Segons Filloy, la cessió econòmica en sòl urbà consolidat “és un impost revolucionari”. Els sectors consideren que la cessió econòmica del 15% és excessiva i destaquen que aquest tipus de cessió “no existeix als països veïns”. A parer seu “no té sentit obligar a fer una cessió econòmica en un sòl urbà consolidat que al seu dia ja va assumir les despeses d’urbanització del sector”. Per tant, i sabent que l’eliminació de la cessió serà complicada, demanen que es minimitzi i s’homogeneïtzi el percentatge en totes les parròquies. Segons asseguren en el document proposat, els promotors no han posat en marxa cap projecte, excloent-ne aquells que es van fer en l’exempció transitòria al 0%, i “per tant les arques públiques no han ingressat pràcticament res per aquest concepte”, diuen.  A més, consideren que el que es recapta amb la cessió hauria d’anar destinat a millora urbanística. 

REDUIR EL QUÒRUM 
Els sectors consideren que l’actual quòrum d’acord, del 75%, previst en la llei del sòl per promoure els plans parcials és alt, i consideren que s’hauria de reduir. Proposen el 51%, però saben que és massa i ja es conformarien amb un 60%. En aquest sentit també proposen que es faciliti el procediment de sectorització d’una unitat d’actuació perquè es pugui avançar si una part dels propietaris està d’acord.
En aquest sentit demanen que s’igualin els procediments administratius entre un pla parcial (que desenvolupen els privats) i els especials (en mans de les administracions públiques). Segons asseguren, el procediment dels privats “no és operatiu ni eficient”. A més també proposen que si es desenvolupa una unitat d’actuació abans de l’execució del vial o la carretera per part de l’administració competent, els treballs i costos s’imputin a la unitat, però si són infraestructures generals del país, com ampliació de carreteres generals, el cost sigui imputable a l’administració.  Finalment proposen que si es construeixen edificis amb una eficiència energètica més gran que la regulada en la llei es compensi amb un percentatge de cessió econòmica, i lligar l’etiqueta energètica als intercanvis immobiliaris, lloguers i compravenda.

 

Pocs plans parcials presentats i aprovats, i encara menys executats, a les diferents parròquies

L’Acoda ha reclamat als comuns els plans parcials (per part de privats) que s’han presentat a les diferents parròquies des de la llei del sòl de l’any 2000. El gerent dels contractistes d’obra remarca que hi ha molt pocs plans parcials presentats, i encara menys executats, “ja que en molts només es fan les primeres obres d’urbanització perquè el terreny no perdi valor i es queden per desenvolupar”, va dir Filloy. Així, a la Massana de nou plans parcials presentats per diferents propietaris, sis van ser aprovats i executats. A Encamp, de diferents propietaris, només han estat quatre els que s’han aprovat però cap s’ha executat i, d’un sol propietari, set es van presentar, sis van ser aprovats i només un ha estat executat. Quant a Escaldes, nou han estat de diferents propietaris, sis dels quals van ser aprovats i només tres han estat executats. I finalment, a Andorra la Vella, des de l’aprovació del pla d’urbanisme el 2007, només s’ha presentat sis unitats d’actuació i dues estan en execució. A Ordino només han estat tres els plans presentats i només un s’ha executat. Canillo i Sant Julià no han volgut facilitar la informació.

 

construcció
Acoda

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte