Diari digital d'Andorra Bondia
Un edifici destinat a habitatge en construcció.
Un edifici destinat a habitatge en construcció.

L’Acoda diu que el preu de la cessió frena la creació de pisos estàndards


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Un dels motius que frena la creació d’obra nova i que no ha afavorit la construcció de pisos residencials estàndards en els darrers anys és el preu amb què alguns comuns taxen el metre quadrat de cessió, segons assenyala l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda). La patronal del sector denuncia que hi ha corporacions que han establert aquest import al nivell de residencial de luxe independentment del tipus d’obra que es vulgui fer. Això ha provocat que “l’única possibilitat pel promotor” hagi estat la construcció d’edificis d’alta gamma, diu el gerent de l’entitat, Víctor Filloy, i per això les poques edificacions que s’han fet en els darrers temps han estat habitatges de luxe.
Davant de tot plegat i per impulsar la posada al mercat de pisos residencials estàndards –i, per tant, accessibles a la major part de la població–, l’Acoda demana als comuns que apliquin els preus del metre quadrat de cessió en funció de la promoció que es vulgui fer en una parcel·la concreta. A més, proposa que en el cas que en un futur es modifiqués l’immoble per convertir-lo en un producte de luxe els comuns procedexin a liquidar la diferència entre l’import cobrat al principi i el corresponent a l’ús posterior. 
Aquesta, però, no és l’única raó que manté congelada l’obra nova, segons la patronal de la construcció. A banda de la conjuntura econòmica, apunten també la impossibilitat d’impulsar plans parcials perquè la llei del sòl obliga el 75% dels propietaris dels terrenys a posar-se d’acord per desevolupar-los així com el percentatge de cessió en sòl urbà consolidat fixat pels comuns. Filloy va recordar que davant d’això, l’Acoda ha demanat a les administracions, en els darrers vuit anys, la modificació de la llei del sòl per rebaixar el quòrum necessari a l’hora de fer un pla parcial i també reduir el percentatge de cessió en sòl urbà consolidat. En relació a aquesta darrera actuació (que ja ha estat adoptada per algunes corporacions com la Massana, que el té al 5%), el gerent de l’associació exposa que si bé és cert que amb la llei de mesures urgents ja es va abaixar temporalment fins al 0% i no va tenir cap repercussió en aquell moment jaque el context era de plena crisi mentre que avui és més favorable.
Filloy va reiterar que “és urgent prendre mesures” per tal de promoure l’obra nova ja que la solució per resoldre la manca d’habitatge no serà immediata. És per aquest motiu que va celebrar que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, hagin creat la taula transversal de l’habitatge, que aplegarà tots els agents implicats per analitzar les mesures que es poden adoptar per resoldre la problemàtica que s’està vivint. La primera reunió de la taula tindrà lloc demà, 30 d’octubre. El gerent de l’Acoda va avançar que tornaran a exposar aquestes reivindicacions i va afegir que veient que no s’estava fent obra nova en els darrers anys s’havia d’haver anticipat les conseqüències que això tindria. També va insistir en la necessitat de disposar de dades.

Dues consultes al Servei d’Atenció al Consumidor pel pagament de tota la temporada per avançat

El Servei d’Atenció al Consumidor ha rebut, des de principi de setembre, dues consultes de treballadors temporers que s’han trobat amb arrendadors que els havien demanat el pagament del lloguer de tota la temporada per avançat. Amb tot, des del Govern es va assenyalar que no s’ha pogut fer cap actuació en aquests casos ja que els consultants no van voler identificar ni el bé immoble ni l’arrendador.
Tenint en compte, doncs, que les consultes es van limitar a conèixer la normativa vigent, el Servei d’Atenció al Consumidor tan sols va poder informar les dues persones que aquesta petició és contrària a la llei vigent. Així, la normativa diu que només es pot reclamar el pagament per avançat d’un màxim de quatre mensualitats (una mensualitat corresponent als serveis d’agència –només quan hi intervé una immobiliària–, un màxim de dues mensualitats en concepte de fiança, i la primera mensualitat del lloguer). La pràctica d’algunes immobiliàries de demanar el pagament de tota la temporada per avançat ja va ser denunciat per algunes estacions d’esquí, que s’han trobat amb aquesta situació aquest hivern.

Acoda
cessió
frena
creació
pisos
estàndards
preu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic