Diari digital d'Andorra Bondia

L’Acoda reclama mesures per restablir unes inversions de 250 milions anuals


Escrit per: 
Redacció

L’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) considera que la inversió en treballs públics i privats hauria de tornar als nivells que hi havia abans que es produís el boom de la construcció, per situar-se al voltant dels 250 milions d’euros. 

Per aconseguir aquesta fita, el col·lectiu ha demanat a l’administració mesures urgents, basades en la reactivació de la demanda, que permetin “una reestructuració ordenada i que no sigui traumàtica”. El gerent de l’Acoda, Carles Pascuet, va presentar ahir el paquet d’iniciatives proposat al Govern i als grups parlamentaris durant les últimes setmanes, en un document que analitza també l’evolució del sector en els últims anys.
El gerent de l’entitat considera que seria “raonable” arribar a una inversió privada de 180 milions anuals, en la línia de les dades registrades en la dècada dels 90. Aquesta fita queda lluny de les xifres dels últims cinc anys, segons les dades facilitades ahir pel col·lectiu. Entre el 2006 i el 2009, la inversió privada es va mantenir entre els 78 i els 111 milions d’euros, mentre que en el primer semestre d’aquest any ha estat de 36 milions.
Pel que fa a l’obra pública, l’Acoda sosté que, segons les recomanacions dels organismes internacionals, “per mantenir la competitivitat”, hauria de situar-se al voltant del 3% del PIB, és a dir “entre 75 i 100 milions”. La inversió global del Govern i dels comuns va estar molt per sota d’aquesta xifra durant els dos anys posteriors a la moratòria del 2004, mentre que entre el 2007 i el 2009 va mantenir-se entre els 83 i els 95 milions d’euros. No obstant, segons el document presentat ahir per l’Acoda, l’obra pública adjudicada des de principis d’any fins al 15 de juliol del 2010 va ser de 6,7 milions.

Plantilla sobredimensionada
D’altra banda, el gerent de l’Acoda va avisar que la plantilla actual està sobredimensionada amb relació al volum de feina existent i va avançar que “segurament hi haurà més acomiadaments”, a més de procesos de reciclatge dels treballadors. Pascuet va sostenir que “les perspectives ens porten a dades per sota dels 4.500 assalariats del període comprés entre el 1993 i el 2000”,  ja que en aquest període s’autoritzava una mitjana anual de 180.000 metres quadrats, mentre que actualment hi ha 4.579 treballadors per a una mitjana d’uns 100.000 metres quadrats anuals.

Paquet de propostes
Un cop presentades aquestes dades, Pascuet va afirmar que “s’han de prendre decisions per aconseguir canviar la tendència” i va afegir que “si no es canvia res, es deixarà morir el sector”. En aquest sentit, el representant dels constructors va assegurar que “tenim el compromís dels tres grups parlamentaris que s’ho miraran i que intentaran arribar a algun consens”. Així mateix Pascuet va informar que la setmana vinent portarà al Govern la proposta de plecs de bases, que pretenen “evitar que es concentri l’oferta i que els preus s’ajustin als preus de mercat”.
Les propostes realitzades al Govern i als grups parlamentaris se centren en la necessitat urgent de reactivar la demanda per “evitar la destrucció de més llocs de treball, utilitzant el sector com a motor de creixement”. Per reactivar el sector mitjançant obra pública, l’entitat demana d’adequació interior i exterior d’edificis públics amb criteris d’eficiència energètica; el sanejament i canalització de torrents, rieres i rius; la neteja dels boscos; la supressió de barreres arquietectòniques; el soterrament de línies elèctriques; la construcció o millora de la xarxa d’abastament d’aigua i tractament d’aigües residuals, i la privatització del servei de manteniment i conservació de les infraestructures.
D’altra banda, els contractistes d’obra demanen que es fomenti la rehabilitació interior i exterior d’edificis privats amb antiguitat superior als 20 anys amb criteris de sostenibilitat, alhora que s’agilitzen els tràmits adminitratius i es bonifica aquest tipus d’accions. Finalment, el col·lectiu vol que es consensuï amb tots els actors implicats una metodologia de treball basada en criteris d’eficiència energètica que innovi en el finançament -mitjançant crèdits tous o sistemes específics- i que redueixi el termini de pagament d’empreses públiques o parapúbliques.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte