Diari digital d'Andorra Bondia
El Pas de la Casa té un volum important d’apartaments turístics.
El Pas de la Casa té un volum important d’apartaments turístics.

L’AEAT augura una allau de vendes d’apartaments amb la nova llei


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) creu que l’entrada en vigor de la nova Llei de l’allotjament turístic i el reglament dels apartaments tindrà conseqüències a nivell immobiliari. Auguren que una part important dels propietaris posarà a la venda aquests pisos pels requisits que ara es reclamen encara que es tracti d’habitatges molt petits que potser no interessaran les persones que resideixen tot l’any al Principat. Per això, avisen que “el mercat es podria inundar d’aquest tipus d’apartaments”, va dir la presidenta de l’entitat, Valérie Lackner, que va afegir que aquest fet tindria un impacte sobre el preu. Una altra opció, alerten, seria llogar-los com a apartaments turístics però de forma il·legal.

Els socis de l’AEAT es van reunir recentment per avaluar la situació després de l’aprovació dels reglaments reguladors de la classificació dels habitatges d’ús turístic (HUT) i del funcionament del registre d’HUT i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic (Eghut). Una de les decisions va ser descartar formular un recurs contra la nova normativa, tenint en compte que la llei i els reglaments ja estan aprovats, que el procés s’allargaria un període de temps llarg, i que requeriria  una despesa important.

Amb tot, el que sí que van acordar va ser sol·licitar la creació d’una taula de treball sobre la matèria amb el ministeri de Turisme per unificar criteris sobre la nova legislació, ja que hi ha “moltes coses que no estan clares”, va dir Lackner. Aquests dubtes fan referència a la capacitat dels apartaments, als diferents aspectes relacionats amb els llits (els matalassos, les  lliteres, les cabines i les alçades mínimes), als criteris que s’utilitzen a l’hora d’avaluar l’accessibilitat d’un apartament, als aspectes relacionats amb els tributs, i també als formularis i altres documents que les empreses gestores hauran d’aportar. La presidenta de l’AEAT va remarcar que tot això es vol clarificar per tenir una previsió si es volen fer reformes, al mateix temps que va aprofitar per lamentar els terminis massa curts que s’han establert perquè un habitatge s’adapti al reglament. 

De fet, diuen que una de les conseqüències que tindrà l’entrada en vigor de la nova normativa serà un increment de les gestions per part de les empreses i també de la despesa. Així, va posar per exemple un dels requisits que s’hauran de complir a partir d’ara, com és el fet que tots els titulars de l’immoble hauran de signar la documentació perquè pugui llogar com a habitatge d’ús turístic. Lackner va explicar que no és estrany que un apartament tingui dos o tres titulars (en molts casos en són propietaris diferents membres d’una mateixa família). La dificultat es troba en el fet que la majoria dels propietaris no són residents al país (hi ha empreses que poden tenir el 90% dels clients estrangers). Això i el fet que les gestores passaran a ser retenidors fiscals comportarà un volum més gran de feina i el sector és conscient que potser caldrà augmentar el seu personal. Si finalment cal ampliar plantilles, també haurà d’apujar els honoraris que es cobren als clients. És per aquest motiu que la presidenta de l’AEAT avança que hi podria haver propietaris que considerin que la rendibilitat dels pisos no és la que ells esperen i que, per això, decideixin vendre’ls. 

Lackner va posar en relleu la predisposició del ministeri de Turisme a resoldre els dubtes del sector. De fet, ja s’estan fent diferents visites sobre el terreny per veure l’adequació que necessitaran els allotjaments. A més, està obert a l’organització d’aquesta taula de treball. Ara, les 73 empreses gestores estan centrades en l’adequació com a Eghut (tenen fins al 3 d’agost per fer el canvi al registre de comerç i demanar la placa). A més, hauran de disposar d’una recepció a la parròquia on tenen els apartaments i un percentatge d’allotjaments adaptats. Des de l’AEAT, es va reiterar el tracte “discriminatori” que reben en relació amb els hotels. Consideren que és una “vergonya” que no s’hagin aprovat tots els reglaments a la vegada (el dels hotels encara està pendent). 

AEAT
allau
vendes
apartaments
llei
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic