Diari digital d'Andorra Bondia
La façana d’un edifici de pisos de lloguer.
La façana d’un edifici de pisos de lloguer.

L’AGIA creu necessari demanar els punts de la CASS i l’extracte bancari


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: Facundo Santana

El Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) considera que és necessari continuar demanant els punts de la CASS i l’extracte bancari als llogaters que opten a un pis que està al mercat. “Podem estar d’acord en la limitació que es demani als futurs llogaters per preservar dades sensibles, sempre que, amb les que es puguin demanar, siguin suficients per obtenir la informació necessària”, afirmen des del Col·legi.

La setmana passada l’Agència de Protecció de Dades (APDA) va anunciar que treballava en una guia de bones pràctiques per al sector immobiliari, ja que havia detectat “dificultats” per adaptar-se a la nova legislació. Per això, consideren “excessiu” demanar els punts de la CASS, mentre que en el cas de l’extracte bancari creuen que s’hauria de buscar una documentació “menys intrusiva”.

Des de l’AGIA, creuen que “és necessari” demanar els punts de la CASS, ja que “és la manera més fiable de verificar la solvència del futur llogater”, tot i que “no veiem malament que no estigui referit a tota la seva vida laboral”, ja que “al final el que ens interessa és la situació econòmica més recent i no pas la passada de fa més de cinc anys”. El Col·legi d’Agents Immobiliaris recorda que els punts de la CASS també es demanen quan s’ha d’acreditar la situació de necessitat econòmica davant d’un batlle i obtenir, d’aquesta manera, el benefici de la justícia gratuïta, així com els extractes bancaris dels darrers mesos.

Precisament sobre el compte corrent de l’entitat bancària, l’AGIA també considera necessari continuar-lo demanant, perquè “si te’l demana l’administració pública per acreditar la teva situació econòmica, per què no podem demanar-lo els administradors de finques per garantir la solvència del futur arrendatari?”, es pregunta el col·lectiu professional.

Així, els gestors immobiliaris consideren que “cada administrador de pisos ha de poder actuar segons els seus criteris, respectant les dades sensibles dels arrendataris, i no demanar més del que és necessari”. A banda de qualsevol mitjà documental que n’acrediti la solvència, també creuen que cal un dipòsit per garantir les obligacions del contracte. “S’ha de tenir en compte –precisen– que l’acreditació de la solvència de l’arrendatari és una garantia per al propietari i el mateix llogater”, ja que “li pot donar més elements al propietari per tal que li llogui la unitat immobiliària”, asseguren.

L’AGIA recorda que les immobiliàries “l’únic que intenten és garantir que el futur llogater tingui mitjans econòmics suficients per poder abonar el lloguer i evitar el problema sempre greu de la falta de pagament dels arrendaments”. Al final, afegeixen, els administradors de pisos “responen davant dels seus clients propietaris que demanen seguretat amb l’entrada de qualsevol llogater a les seves unitats immobiliàries”.

No tenim constància
Recentment, una agent immobiliària va explicar en públic a través de les xarxes socials que un propietari demanava a un llogater una fiança d’un any abans d’accedir a un habitatge. Tot i això, l’AGIA assegura que “no tenim constància de cap excés”, però en aquest cas concret, “no cal dir que sembla una petició excessiva”, tot i que recorda que “aquest tipus de situacions depenen del que demani el propietari”, ja que “l’agent només transmet la demanda que fa aquest”, aclareixen.

AGIA
Habitatge
cass
bancs
excessos
APDA
dades

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Aviam si la gent entén ... Els propietaris no llogaran els pisos si no se'ls demostra que l'arrendatari es fiable i això es veu amb els punts de la CASS... llogar a una persona que porta mesos de baixa o viu d'ajudes... No dóna cap mena de seguretat. Qui no vulgui presentar els punt de la Cass està en el seu dret.. però que vagi al banc per presentar un aval! Aviam què li demanen.... I si no presenta res no tindrà opció de.llogar el pis, llevors que es dirigeixi a la Agencia de Protecció de dades o que l'ajudin a buscar pis.
si home si, i si voleu també una analítica completa i una mostra de femta, ah i no us oblideu de demanar el ADN, no sigui el cas que la persona que vol llogar tingui un cromosoma de més això que demaneu es il·legal i espero que s'enterin els negociadors de la UE, perquè es per flipar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte