Diari digital d'Andorra Bondia
Habitatges per llogar a Andorra la Vella.
Habitatges per llogar a Andorra la Vella.

L’AGIA es defensa i diu que té una funció estabilitzadora dels preus


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris d’Andorra (AGIA) assegura que la seva funció és “estabilitzadora” dels preus dels lloguers i no pas inflacionista. És per això que el president de l’entitat, Jordi Galobardas, considera “injusta” i infundada” l’acusació llençada dimarts per SDP, que li atribueix la responsabilitat compartida amb certs propietaris de l’increment de preus registrat darrerament. En aquest sentit va indicar que “la feina dels agents immobiliaris, com a intermediaris entre propietaris i llogaters, és cercar que hi hagi aproximació entre els interessos de les dues bandes”.

Galobardas va reiterar que la tendència és que els preus dels lloguers vagin a l’alça però de forma moderada. De fet, i tot i no disposar de dades, va defensar que els encariments importants aplicats per part d’alguns arrendadors van generar alarma social però va assegurar que aquesta no és una pràctica generalitzada. “Són pocs els casos que apugen el preu del lloguer de forma exagerada”, va dir. Al mateix temps va declarar que el comportament dels propietaris tampoc és el mateix si tenen més o menys pisos. Així va explicar que els que tenen un o dos habitatges, en no estar tan al corrent de l’evolució del mercat, pensen que poden demanar lloguers més elevats mentre que els que disposen d’un volum important de pisos són “més continguts”. Tot i que la pretensió de la majoria d’arrendadors és aplicar pujades del preu “moderades”, Galobardas va deixar clar que això només succeeix a les parròquies centrals ja que a la resta els lloguers estan “estables”. En aquest sentit va assegurar que les immobiliàries tenen en cartera pisos econòmics fora del centre d’entre 450 i 500 euros per a dues habitacions.
Per l’AGIA hi ha diferents factors que expliquen aquest augment dels preus. D’una banda un cert “rebot” després que caiguessin durant la crisi; l’excés de demanda per l’oferta que hi ha; i una legislació “excessivament rígida” amb contractes per cinc anys, un fet que té un efecte “inflacionista”. Per fer-hi front, remarca que les mesures dissenyades pel Govern són insuficients, ja que caldria accions de més abast com flexibilitzar la llei del sòl per afavorir les promocions d’habitatges de lloguer i modificar la llei d’arrendaments.

 

El col·legi creu que per resoldre el problema dels temporers cal desestacionalitzar el treball

Galobardas va posar en relleu ahir que el treball estacional “sempre comporta problemes” i va afegir que “és complicat” demanar al sector immobiliari que hi hagi habitatges ocupats només la meitat de l’any. Per això considera que el que cal és desestacionalitzar el treball o “procurar una mobilitat laboral que es produeixi durant la resta de l’any”. El president de l’AGIA no es va voler pronunciar sobre les queixes de la patronal en relació amb el preu de l’habitatge (un dels esculls per atraure mà d’obra tenint en compte el nivell salarial). El que sí que va remarcar és que, durant el temps de crisi, des del sector immobiliari es va avisar que es prenguessin mesures anticícliques, com podia ser donar facilitats als promotors per construir. Això no es va fer i ara, va lamentar, adaptar-se al canvi de demanda és lent.

 

Dubta que la gent marxi a viure a la Seu d’Urgell

L’AGIA posa en dubte que un gruix important de ciutadans del Principat hagi optat per anar a viure a la Seu d’Urgell, on els pisos són més econòmics.  Galobardas va explicar que el que ha succeït és que la Seu d’Urgell tenia fins avui una activitat immobiliària molt baixa i aquest any ha començat a revitalitzar-se, quan a Andorra aquest procés es va produir fa tres o quatre anys. El president de l’AGIA va remarcar que “sempre hi ha hagut diferències de preus, i també de salaris” entre l’Alt Urgell i Andorra. A més, va apuntar que hi ha gent de la comarca veïna que ha vingut a viure a Andorra. Galobardas també va desmentir que hi hagi milers de pisos tancats al Principat ja que això “no té sentit econòmic”, ni patrimonial ni inversor.

 

lloguer
AGIA
SDP
temporers
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Com es nota que qui te de regular aquesta situació tan critica no viu de lloger i molt menys en un lloger de entre 450 i 500 euros.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte