Diari digital d'Andorra Bondia
El Raonador del Ciutadà es va reunir ahir amb la comissió de la Confederació Empresarial Andorrana sobre l’habitatge.
El Raonador del Ciutadà es va reunir ahir amb la comissió de la Confederació Empresarial Andorrana sobre l’habitatge.

L’AGIA es manté en què el 90% del mercat no aplica pujades elevades


Escrit per: 
P.G. / Foto: CEA

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, continua afirmant que malgrat reconèixer que tal i com ha dit el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, han crescut les denúncies per increments del preu de lloguer desorbitats, la majoria del mercat immobiliari no es comporta així. Galobardas  remarca que “el número de contractes que es renoven a l’any són milers i en el 90% no es fan aquestes pujades”, va comentar. 

Tot i això, els principals actors que intervenen en el mercat immobiliari ja són conscients de la problemática que també va ser punt important al debat parlamentari d’ahir, i han decidit prendre mesures per pal·liar-ho.

Així, es va acordar en la trobada que el Raonador del Ciutadà va tenir ahir amb els representants de la Confederació Empresarial Andorrana, entre els quals es trobava el president Gerard Cadena, el president de l’associació de constructors, Víctor Filloy, però també el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Pascual Gracia.  Per la seva banda, Marc Vila va destacar que els diferents actors “són conscients de la problemàtica social” que està ocasionant aquest increment dels preus de lloguer i que “s’han d’establir una sèrie de mesures”, va dir el raonador. 

Entre algunes mesures importants acordades, una va ser la de reclamar una taula conjunta entre Govern, comuns i el sector privat per tal de regular la construcció de pisos socials. “Són els comuns els que tenen potestat a nivell urbanístic i s’hauria de regular com fer-ho per compensar els costos que li suposa al sector privat”, va dir Cadena. Segons el president de la CEA, aquesta taula ha de determinar quins són els mecanismes perquè els promotors hi dediquin part dels seus edificis a pisos socials, “des de degoracions parcials d’impostos o moratòria de pagaments a les promotores, poden ser algunes propostes perquè el privat tampoc perdi diners”, va dir.  Galobardas, però, va manifestar que s’han d’estudiar bé aquestes propostes i que no poden ser genèriques per a tot el mercat immobiliari. 

Cadena va manifestar que segons la comissió que té la confederació, en la qual hi figuren els gestors immobiliaris, propietaris i també promotors, el creixement del preu del lloguer s’ha donat “perquè fa deu anys que no s’actualitzaven els preus i per tant ara s’han incrementat, però segons les dades de la comissió els preus no han apujat més d’un 10 o un 12%”, va dir el president de la CEA. Cadena va destacar que aquesta comissió formada per tractar el tema de l’habitatge fa més de tres anys que fa el seguiment sobre la qüestió. Aquestes xifres disten molt de les denúncies que li arriben al raonador, algunes d’elles han destacat increments del 70% en el preu del lloguer. Cadena va manifestar que en tractar-se de casos confidencials “no podem estudiar el perquè d’aquest increment, les causes que l’han ocasionat i per tant es fa difícil analitzar-ho”, va dir el president de la CEA. 

Crítica als comuns
Per això, reclamen dades concretes als comuns que “són els que tenen informació fidedigna sobre els lloguers i és una batalla que tenim entre ells i nosaltres que ja fa temps que els hi demanem i no ens les donen”, va dir Cadena. 

Tots els intervinents en la trobada d’ahir van coincidir en la necessitat de tenir dades i xifres reals, que són les que l’AGIA reivindica des de fa temps i que denuncia que els comuns no els hi faciliten per fer l’estudi del mercat. “Si tenim dades concretes, jo com agent immobiliari li puc dir a un dels propietaris que em reclami un augment del preu del lloguer quines són les dades reals del mercat”, va comentar Galobardas.

Aquestes dades “han de suposar el primer pas i la diagnosi per aplicar mesures”, va afirmar el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Pascual Gracia. Segons els propietaris ja fa tres anys que van alertar que “es podria donar un desequilibri en el mercat i tots, propietaris i clients o inquilins, volen que el mercat sigui estable i funcioni de manera previsible”, va comentar Gracia. 
Des de l’associació de propietaris d’immobles també consideren que els increments exagerats que denuncia el raonador són puntuals, i que molts propietaris incrementen el preu “perquè tenen la percepció que s’ha de pujar, però sense dades”.  Gracia manifesta que cal estudiar cada casuística del perquè de l’increment. 

Vila va engegar una sèrie de contactes amb els diferents actors del mercat immobiliari per tal de desenvolupar l’estudi d’investigació sobre el preu del lloguer i la problemàtica que li arriba diàriament de la veu de ciutadans que no poden fer-hi front a la pujada de preu. El primer contacte el va tenir amb Galobardas, com a representant de l’AGIA. Però també el passat dimecres es va reunir amb el Síndic de Greuges de Catalunya per tal de copsar com es viu aquesta problemàtica a Catalunya i quines solucions estan adoptant. A la reunió celebrada ahir es va acordar mantenir més contactes i també reclamar aquesta taula de treball entre els grups parlamentaris, comuns i Govern per tal d’establir mesures concretes que contemplin en aquest cas les demandes del sector privat i que al mateix temps responguin a la problemàtica social que tenen els ciutadans de no poder fer-hi front al pagament del lloguer. 

AGIA
mercat
pujades
lloguer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte