Diari digital d'Andorra Bondia
Una planta de reciclatge de paper ubicada a Santa Coloma.
Una planta de reciclatge de paper ubicada a Santa Coloma.

L’Agreda aposta per fer realitat l’economia circular al país


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

L’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda) sempre ha tingut el convenciment que al Principat poden sorgir idees de negoci relacionades amb els residus i els materials sobrants. Destaquen el compromís total del sector perquè això esdevingui realitat i ara reben amb satisfacció l’anunci d’una línia d’ajuts per part del Govern perquè això sigui possible.

El president de l’Agreda, Miquel Àngel Armengol, explica que el problema que hi ha per potenciar un nou sector d’activitat a l’entorn del reciclatge és la maquinària. La qüestió és que no està adaptada a la grandària del país. Assenyala que a les empreses de reciclatge de vidre o orgànica, per exemple, la màquina més petita processa en un sol dia el que es recull al Principat durant tot un any. Això fa que adquirir-la tingui un cost econòmic inassumible.

Amb els ajuts que preveu el Govern es podria donar una empenta als empresaris per invertir en I+D, diu Armengol, amb l’objectiu de buscar una fórmula que sigui rendible. Això passaria per impulsar estudis per trobar maquinària per a volums petits, que és el que genera el Principat. Tot plegat permetria fer economia circular de país, assenyala el president de l’Agreda, que afegeix que ara, perquè això sigui possible, cal anar a Barcelona.

Tot i que Armengol apunta que és complicat arribar al residu zero, els empresaris del sector desitjarien poder reciclar qualsevol mena de residu dins de les fronteres. Alguns empresaris ja estan buscant solucions a alguns residus. Un exemple seria el paper i cartró. Es pretén que es pugui processar el màxim possible al Principat, sobretot tenint en compte els problemes amb l’exportació que han tingut des de fa uns anys. Així, hi ha una empresa que està analitzant el reciclatge del paper i cartró per poder-lo utilitzar com a aïllament per a la construcció.

També s’han mirat opcions per al vidre. En aquest cas, però, la maquinària que caldria per al país no hi és. D’aquest residu se’n torna a fer vidre després d’haver estat triturat. També hi ha d’altres aplicacions, però, com ara barrejar-lo amb asfalt per tal de donar-li un color més clar.

Pel que fa a la matèria orgànica, ara mateix s’està traslladant a la Seu d’Urgell. Fer-ne compost al Principat consideren que no seria complicat.
El que és clar és que aquest nou sector d’activitat que es podria desenvolupar al voltant del reciclatge mourà volums petits. Amb tot, una opció seria buscar una solució conjunta amb el sud de França i el nord d’Espanya. Armengol recorda que ja hi ha hagut converses en aquest sentit, fins i tot encaminades a impulsar alguna acció en el marc del programa Poctefa. Tot i que no van concretar, la intenció del sector és tornar-ne a parlar.

Ajuts
La ministra d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar que en el marc de la llei d’economia circular es preveuen ajuts per incentivar la recuperació dels residus a l’interior del país. D’aquesta manera es vol afavorir la creació de nous sectors empresarials i la generació de llocs de treball amb la matèria que ara s’exporta. Cal recordar que temps enrere el mercat del reciclatge de paper i cartró va viure un bloqueig quan el preu es va desplomar, fet que va provocar que l’exportació deixés de ser rendible.

Agreda
aposta
economia circular
país

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Podrien posar d'aquelles màquines que quan retornes l'envàs et retorna un import.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte