Diari digital d'Andorra Bondia
En l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies veuen molts emprenedors l’oportunitat per obrir nous negocis.
En l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies veuen molts emprenedors l’oportunitat per obrir nous negocis.

L’ascens al Gòlgota de l’autònom


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Facundo Santana
No seran catorze les estacions que han de recórrer, però per als autònoms enfrontar-se a la burocràcia exigida per engegar la seva activitat també es converteix sovint en una ascensió al Gòlgota. Uns tràmits, expliquen, que es poden allargar fins a quatre mesos. I mentrestant, pregunten, de què mengem? El  calvari pot començar amb l’acceptació del nom amb què operar –especialment si porten signes d’Estat– i continuar per trobar la categoria adient per a la seva activitat: les existents es remunten al 1999, així que el negoci digital, o conceptes com economia circular ni els odoren. Amb aquestes experiències compartides, i volent aplanar el camí als qui arriben de nou, la CEA-Micro impulsa un Manual de l’autònom, una guia d’ús fàcil, amb fitxes que detallin els passos a seguir i que no calgui recórrer a l’amic de torn.
 
Circula l’anècdota, apòcrifa segurament, que durant un temps els professors de música s’havien d’inscriure com a afinadors de piano: era la categoria més propera que podien trobar a la Classificació d’Activitats Econòmiques d’Andorra. Potser aquest detall és fictici, però reals són les experiències que expliquen altres professionals, que no troben encaix entre unes categories que, dèiem, daten del 1999. Es basen, explica Felip Gallardo, coordinador de CEA-Micro, en un reglament de la UE del 1990, que en el cas comunitari sí que es va actualitzar al 2006 però la posada al dia no va arribar a Andorra. Gallardo va viure en carn pròpia els efectes quan li va tocar inscriure la seva activitat: com que lloga taules al seu espai de coworking –“que tu fas què?, em preguntaven”, ironitza– el més proper que preveuen les opcions del registre  d’activitats és el negoci immobiliari.
 
Això no és res, però, comparat amb les dificultats que va tenir una emprenedora anglosaxona per explicar al funcionari la seva idea per reutilitzar i reciclar teixits. “Vol dir corte y confección?”, li preguntava el confós interlocutor. 
 
No era el primer escull que es trobava pel camí, perquè primer ja havia hagut de superar el de batejar el negoci: va entrar la demanda un 23 de setembre i no l’hi van aprovar fins al novembre. Encara trigaria fins al 30 de gener per tenir tots els tràmits enllestits. “No ho acabo d’entendre, si el que el Govern desitja és incentivar l’activitat tot hauria de ser més senzill; la meva feina no és decidir quin codi és l’adient per a mi”. 
 
Fins a tres mesos.
Entre una setmana i tres mesos es pot allargar només aquest pas de batejar el negoci, explica Gallardo, segons la casuística que té recollida. És un procés ple de “tràmits absurds i totalment ineficient”, es plany una altra emprenedora que va regularitzar la seva activitat: lectora professional i assessora editorial. “No ho entenien, em preguntaven, però tu què vols? obrir una editorial?; estan habituats a una sèrie d’activitats i els resulta difícil entendre que n’hi ha de noves”.
 
És de les que van malbaratar quatre mesos de la seva vida en el procés. “Algun amic em deia si feia una trucada perquè tot anés més àgil, però això no és just, no? No ho trobo bé”. A banda, hi afegeix, els requisits difícils d’entendre, com el de tenir un extintor a casa –no serveix el comunitari, de l’escala– per aquells que treballen al seu pis. “Tu t’ho expliques?”
 
ascens
Gòlgota
autònom

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte