Diari digital d'Andorra Bondia
Una estació de servei del Principat.
Una estació de servei del Principat.

L’Asidca denuncia tracte discriminatori per part del Govern als carburants


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) va contestar ahir a les declaracions fetes dimecres per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, sobre la nova taxa als hidrocarburs. L’entitat lamenta que hi ha un “tracte discriminatori” vers el sector del carburant quan es compara amb la voluntat d’eliminar els plàstics d’un sol ús, una de les mesures també incloses a la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. Així, indiquen que si bé la prohibició d’aquests articles s’ha ajornat perquè no hi ha hagut temps de reunir-se i d’assolir el màxim consens amb el sector, aquesta voluntat no ha existit amb els carburants. “Amb nosaltres no s’ha volgut arribar a cap consens, ha estat sí o sí”, deploren.

L’Asidca tampoc considera com a argument vàlid el respecte pel calendari assenyalat per Calvó. Diu que el Govern podia haver complert amb els compromisos adquirits creant la taxa de carboni prenent-la en la seva totalitat dels impostos especials. A més, veu discursos diferents entre els ministeris del Govern. Un exemple són les declaracions de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en què va informar que no es preveuen augmentar tarifes del transport escolar perquè s’està en una situació de crisi.

L’Asidca també es va referir a la pèrdua del diferencial de preu un cop s’apliqui la nova taxa. L’entitat destaca que “si tens un bon diferencial de preu la venda augmenta”. Mostra d’això són les vendes actuals de carburant als turistes. Mentre que els francesos posen 52 litres de mitjana, els espanyols només 40 litres. “Amb la taxa baixarà el diferencial de preu i vendrem menys”, conclouen. Això tenint en compte que gran part del carburant es ven als visitants. És per aquest motiu que el sector està dimensionat per fer front a aquesta demanda: hi ha 54 estacions de servei, mentre que a la Vall d’Aran només n’hi ha quatre. Aquesta és la xifra que hi ha hauria al Principat sense turistes, observen.

Tampoc consideren correcte comparar la pressió fiscal d’Andorra amb la de França i Espanya si no es té en compte el salari mínim, el preu del lloguer o el cost de fer una estació en cadascun dels països. També remarquen que cal tenir present que els darrers 10 anys, a Andorra, s’ha introduït l’IGI i l’impost de societats al qual les empreses han hagut de fer front així com les despeses relatives a les noves normatives mediambientals. Tanmateix insisteixen que França i Espanya han aturat per aquest any tots els impostos sobre el carburant.

Davant de tot plegat, l’Asidca demana als consellers generals que a l’hora de votar la modificació de la Llei d’impostos especials es prengui en consideració el que ha dit la ciutadania, els empresaris i el sector del carburant: que en temps de crisi no s’han de tocar impostos.

 

 

asidca
discriminatori
taxa
carburants
Comentaris: 4

Comentaris

Entre tots pagarem les deries de la escaldenca
Si no si possa fi al aument reiterat 'impostos. Dintre de poc en tindrem mes que a Espanya i a França. Tot es degut a la quantitat de funcionaris i politics .
Las empresas que venden carburante tendrían que ponerse en huelga y no importar ningún litro de combustible y no dar ningún beneficio a el gobierno Es la única manera de conseguir que no pongan el impuesto al carburante si estos políticos quieren Europa que se marchen Europa es ruina destrucción de todo estos políticos no me representan
Las empresas que venden carburante tendrían que ponerse en huelga y no importar ningún litro de combustible y no dar ningún beneficio a el gobierno Es la única manera de conseguir que no pongan el impuesto al carburante si estos políticos quieren Europa que se marchen Europa es ruina destrucción de todo estos políticos no me representan

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic