Diari digital d'Andorra Bondia
El sector de la construcció ha experimentat un creixement del 5,3% el segon trimestre de l’any.
El sector de la construcció ha experimentat un creixement del 5,3% el segon trimestre de l’any.

L’economia creix un 2,3% el segon trimestre, un punt més que el 2018


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’economia ha crescut un 2,3% durant el segon trimestre de l’any, un punt més que el creixement registrat en el mateix període del 2018, segons les dades fetes públiques ahir pel departament d’Estadística, que destaca que tot i que les variacions experimentades en els primers trimestres de cada any es caracteritzen per un ritme de creixement més alentit, aquest segon trimestre del 2019 continua amb la dinàmica positiva dels darrers trimestres.
I és que en conjunt, el comportament d’abril, maig i juny és molt semblant a l’observat els darrers trimestres de l’any passat i al del primer trimestre d’enguany, de manera que tots els sectors d’activitat experimenten creixements reals força similars.
Així, el sector industrial continua arrossegant el creixement negatiu del darrer període i, en canvi, la construcció i els serveis no financers ofereixen creixements intensos. En conseqüència, l’economia andorrana manté i consolida a primers de l’any 2019 el creixement observat els anys 2017 i 2018, igualant al de l’economia espanyola (2,3%) i un punt per sobre de la variació en la Unió Europea (1,4%) i de l’economia francesa (1,4%). Si es considera únicament l’economia no financera, el creixement se situa per sobre de la variació mostrada per l’economia espanyola (2,3%).
Des d’Estadística s’explica que la sèrie de PIB trimestral mostra l’efecte de la crisi financera que va comportar la reducció de les taxes de creixement, des de les xifres properes al 2% registrades l’any 2014 fins a valors inferiors a l’1% l’any 2015. Sense aquest efecte, la sèrie anual del valor afegit brut (VAB) no financer denota que la recuperació de l’economia té un ritme sostingut des d’inicis del 2012 i, des del quart trimestre del 2014, registra taxes de creixement positives.
L’evolució del PIB del país ve molt marcada per la dinàmica dels serveis, atès que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB els darrers anys. Així, en el segon trimestre aquest àmbit d’activitat econòmica ha experimentat una evolució positiva del 2,3%, superant la xifra del mateix trimestre de l’any passat i arribant a l’entorn de l’obtinguda en el mateix període de l’any 2017. Tots els sectors de l’economia segueixen la mateixa tendència de creixement que la del primer trimestre del 2019, i destaca la caiguda del sector de l’agricultura d’aproximadament un punt, amb una variació negativa de l’1,2%, en aquest segon trimestre de l’any. 
La construcció es manté constant en una dinàmica molt positiva, amb un creixement del 5,3%. Pel que fa a la indústria, continua experimentant una tendència decreixent, amb una taxa de variació negativa del 0,4%. 
A l’últim, la dinàmica del sector dels serveis és similar a la del primer trimestre del 2019 i tot el conjunt de l’any passat, amb una taxa de creixement del 2,3%, que supera la variació real experimentada en el mateix període de l’any anterior.
Si s’analitzen els tres subsectors en què es divideixen els serveis, el primer (comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions) manté les taxes elevades de creixement que va començar a recuperar el 2017 i registra un augment del 3,2% aquest segon trimestre de l’any. El segon subsector (on hi ha les activitats financeres) ha registrat un creixement del 2%, superant així els valors dels darrers trimestres, mentre el subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials o personals ha experimentat un creixement de l’1,4%.

 

l'economia
creix
segon trimestre
Punt
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic