Diari digital d'Andorra Bondia
  L’EENSM, Specialisterne i la fundació Reig projecten contractar autistes
L’EENSM, Specialisterne i la fundació Reig projecten contractar autistes

L’EENSM, Specialisterne i la fundació Reig projecten contractar autistes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

¿Sabien que les persones autistes poden ser entre un 20 i un 50% més eficients que les neurotípiques? Doncs Ramon Bernat, un emprenedor social que ha muntat una empresa amb treballadors autistes, ho afirma i li donen suport multinacionals com SAP, que ha apostat perquè un 1% de la seva plantilla (més d’un centenar de treballadors) siguin persones autistes. O Everis, que va comprovar que en la introducció de dades de clients un treballador autista duplicava l’efectivitat dels treballadors “neurotípics”.  I tot això es vol instaurar aquí, a Andorra. Formar persones autistes per després introduir-les al món laboral és l’objectiu d’un projecte que estan treballant la Fundació Reig, l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) i Specialisterne, una empresa social que aprofita les característiques de les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA) com un avantatge competitiu i com a mitjà per ajudar-los a tenir una feina. La majoria dels treballadors de Specialisterne són autistes i treballen de consultors en tasques com proves de software i tractament de dades i documents. 
“Ja hem fet diversos contactes amb l’escola especialitzada de Meritxell i la Fundació Reig i hem detectat algunes de les persones que podrien treballar”, va explicar Bernat, que a més de ser inversor de Specialisterne és president de la Fundació Planeta Imaginario, dedicada a donar suport a infants amb autisme i a les seves famílies, i també fundador de l’empresa Chupa Chups. Bernat va explicar que, per l’entorn petit del Principat i gràcies al treball de l’EENSM, moltes d’aquestes persones ja tenen feina, “però ens preocupen els nous, els que passen a l’adolescència i no tenen futur laboral”, va manifestar l’emprenedor social.
Segons Bernat, es tractaria de crear a Andorra com una “delegació virtual” de Specialisterne, per formar persones autistes i donar-los feina, sempre amb suport. Però a més del sector informàtic, en què està especialitzat aquesta empresa, “també s’hi vol implicar l’empresariat d’altres sectors”, va dir Bernat. Segons aquest emprenedor social, “del que es tracta és de donar feines de valor perquè les persones amb TEA tenen talent”, reafirma. “On molts veuen discapacitats, nosaltres veiem supercapacitats, perquè les persones autistes tenen una tenacitat i una motivació diferents”, va assegurar. 
Ramon Bernat va fer aquestes declaracions en el marc del 
18è Cicle d’empresa familiar i qualitat, organitzat per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), celebrat a AnyósPark i que aquest any portava per títol L’emprenedoria social: una forma de crear valor. Una edició en què van prendre part altres ponents de luxe, com Xavier Pont, conseller del grup Borges i Veritas, i Gemma Cernuda, autora del blog de branding en femení Ellas Deciden. 

La inversió d’impacte social neix ara a Andorra quan als EUA o a Anglaterra ja és adolescent

“¿Quan es pot dir que una empresa és social? Perquè totes generem ocupació, totes podríem ser socials.” Aquesta va ser una de les aportacions d’un assistent a la  jornada sobre emprenedoria social organitzada per l’EFA. Ràpidament el director general de Ship2B, i conseller del Grup Borges i Veritas, Xavier Pont, li va respondre: “La frontera per determinar si és una empresa social és que a més de generar ocupació i creixement econòmic, l’empresa pot fer més i ho fa; això és ser una empresa responsable i social”, va dir. 
A banda del treball pels discapacitats, Pont va posar nombrosos exemples, com empreses que s’han dedicat a productes que generen energia per a zones desafavorides, d’altres que ofereixen accés universal a l’educació per internet i de manera gratuïta, i d’altres de turisme sostenible, inclòs habitatge sostenible. Segons aquest expert en emprenedoria social, “la inversió d’impacte, social o mediambiental, va néixer a la City de Londres i es pot dir que a Anglaterra i els Estats Units ja és adolescent, i aquí a Andorra podem dir que neix ara”. La inversió d’impacte és, segons Pont, aquella que té intencionalitat i una expectativa de retorn i és rendible. “A més, en el sector financer, tots els bancs estan entrant en aquest concepte”, va dir. 

EENSM
Fundació Reig
emprenedoria social
EFA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte