Diari digital d'Andorra Bondia
Mora amb la resta de membres de la junta de l’EFA durant la roda de premsa d’ahir.
Mora amb la resta de membres de la junta de l’EFA durant la roda de premsa d’ahir.

L’EFA espera un protocol per millorar l’accés al país en l’acord amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) adverteix que sense una transformació “radical” de les comunicacions i la creació de noves connectivitats internacionals no es podrà generar valor afegit ni s’assolirà un creixement significatiu del PIB. És per això que considera que en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) el Govern ha de demanar la destinació de fons europeus a la millora de les infraestructures d’accés al país, ja siguin viàries, aeroportuàries o ferroviàries. En aquest sentit, i com a contrapartida, l’entitat empresarial espera que s’inclogui un “protocol específic per a Andorra” en el marc de l’acord que estableixi el compromís de la UE de participar en el desenclavament geogràfic del Principat. Aquest fet permetria passar d’una economia de serveis domèstica a una economia de serveis internacional, defensa.

El president de l’EFA, Francesc Mora, va fer especial èmfasi en la necessitat que Andorra disposi d’un aeroport reconegut per la UE com a aeroport internacional (no només limitat a l’espai Schengen) amb zona franca. Cal que sigui “útil, obert i operatiu”, va dir. Tenint en compte que la infraestructura de la Seu d’Urgell és la que pot oferir servei de forma més ràpida, l’EFA hi dóna el “màxim recolzament”. Tot i així, és conscient que un aeroport en territori nacional asseguraria la sobirania del país en comunicació internacional i per aquest motiu també donarà suport a qualsevol iniciativa que es vulgui impulsar al Principat. A més, l’entitat veu prioritària la construcció d’un heliport nacional (que hauria de connectar Andorra i la Seu d’Urgell). En aquest sentit, l’EFA va lamentar l’aturada del projecte i va demanar esforços per trobar un lloc on construir una infraestructura “acceptable”.  

Mora va posar en relleu que l’acord d’associació amb la UE serà el tema més important en els propers anys. Amb tot, va lamentar que no hi ha hagut una reflexió prèvia sobre els continguts de la negociació i va reiterar la demanda d’una anàlisi d’impacte dels costos que suposarà per al país per comprovar si Andorra ho pot assumir amb els ingressos que té. En relació a aquest aspecte va destacar que els països de la UE gaudeixen d’una gran capacitat de finançament a través del deute que el Principat no té. Per això va avisar que cal “vigilar amb les obligacions que es prenen”. A més, l’empresa familiar creu que cal reforçar el personal que forma l’equip negociador, explicar els escenaris alternatius a aquesta i analitzar les oportunitats del mercat interior. L’entitat també va expressar la seva “sorpresa” pel fet que l’acord que s’està negociant va més enllà de l’Espai Econòmic Europeu, que va ser la referència quan es van iniciar les converses. 

D’altra banda, l’associació que aplega les empreses familiars del Principat va exposar que des del 2010 al 2017 la pressió fiscal ha passat del 19 al 24%, una xifra superior a països com Irlanda, apunten. Davant d’aquest fet remarquen que “a partir de certs nivells” els impostos fan que les economies siguin menys competitives. Per això, Mora va afirmar que “cal vigilar molt”, també en el marc de l’acord d’associació, perquè això no succeeixi. L’aposta de l’EFA és mantenir-se a la “part baixa” en qüestions de fiscalitat.

L’entitat alerta del creixement baix del PIB i la necessitat d’activitats de més valor afegit

El creixement moderat del PIB preocupa l’EFA. Remarca que encara es troba per sota del pic del 2006 i 2007 quan hi ha països similars a Andorra que ja estan per sobre. Així, si el Principat ha registrat un creixement de l’1,9%, Irlanda, Malta o Eslovènia ho han fet entre un 6 i un 8%. A més, el secretari tècnic, Joan Tomàs, va recordar que Andorra creix per sota dels veïns, un fet que “no passava abans”. Considera que el país hauria de créixer al voltant del 3%. Per això, l’EFA remarca que cal fer un pas endavant per generar activitats que aportin al PIB. 

L’entitat assenyala que cal apostar per activitats de més valor afegit i reforçar els sectors tradicionals, com són el comerç, el turisme i la banca. A banda, l’empresa familiar ha identificat el medi ambient i l’educació com dos sectors “estratègics” i “plens d’oportunitats”. Així, el president de l’associació empresarial va remarcar que hi ha grans opcions d’inversió en les activitats relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat. En relació a l’educació, argumenta que existeixen oportunitats per establir nous centre educatius i des d’aquí servir a la resta del món. 

Reflexionar sobre el model d’immigració

L’EFA va posar en relleu la necessitat de reflexionar sobre el model d’immigració, tenint en compte que Andorra és una economia basada en els serveis i que necessita treballadors formats. Per això va exposar que cal analitzar les disposicions que s’han d’adoptar perquè les empreses puguin cobrir “ràpidament” les necessitats de personal sense que això sigui un “llast” per la sostenibilitat del país. L’entitat remarca que les empreses no tenen el personal que volen i per això es va mostrar disposada a fer propostes en el cas que es modifiquin les lleis relatives al mercat laboral. L’EFA defensa un model d’immigració “efectiu per les empreses” i que no sigui feixuc, ni rígid.

EFA
protocol
millorar
accés
país
acord
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte