Diari digital d'Andorra Bondia
Francesc Mora i Joan Tomàs durant la trobada que van mantenir ahir amb la premsa a la seu de l’EFA.
Francesc Mora i Joan Tomàs durant la trobada que van mantenir ahir amb la premsa a la seu de l’EFA.

L’EFA reclama l’heliport i l’aeroport per reactivar l’economia del país


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) està “preocupada” perquè “tots els indicadors mostren que l’economia està cansada” i “no hi ha un creixement nítid”. En aquest sentit, consideren que cal emprendre diverses accions per diversificar-la i fer-la més competitiva. Unes accions que passen, bàsicament, per una millora de les infraestructures de comunicació.  “Tenim una economia reduïda que no creix, entre altres coses, perquè la infraestructura viària i terrestre té les seves limitacions”, va assegurar el secretari de l’EFA, Joan Tomàs. Per posar-hi remei consideren “essencial” poder fer realitat dos projectes que fa anys que estan sobre la taula: l’heliport i l’aeroport. 
I per evitar que les discussions s’eternitzin sense poder avançar, proposen la creació d’un consorci amb representació pública i privada que sigui l’encarregat d’analitzar aquest tipus de projectes. “En temes d’infraestructures, si es porta de manera unilateral des del Govern, temes essencials per al país queden subjectes a les discussions polítiques”, va exposar el president de l’EFA, Francesc Mora. Per això, considera que un consorci “és la manera de treure-ho d’aquest bloqueig i portar-ho a una reflexió més tècnica, més econòmica i més independent perquè es puguin prendre decisions més racionals”. Com a exemple van citar l’heliport. “No tenim heliport per raons veïnals”, va afirmar Tomàs, “ni n’hi ha, ni tenim perspectives que n’hi hagi i així no podem avançar”, va sentenciar Mora.
D’aquesta manera van defensar que “és essencial” que aquests debats s’afrontin en un període curt de temps. “Cal ser valent i voler-ho fer”, va remarcar el president de l’entitat, que va deixar clar que tot i que la millora de les comunicacions per carretera existents és necessària, el que veuen més urgent és “obrir noves vies de comunicació exterior”. Va admetre també, que potser algunes propostes no serien viables, “però cal posar sobre la taula alternatives de connectivitat internacional”. No va descartar la ferroviària, però va aclarir que “nosaltres defensem l’aeroport perquè pensem que tindria major impacte, amb una millora de l’economia i la competitivitat extraordinàries”. Quant a l’heliport, van definir-lo com “una necessitat real i urgent”, i sobretot si pot començar a funcionar el GPS de l’aeroport de la Seu per als vols instrumentals. Per a ells és el millor sistema perquè els visitants que aterrin a l’aeroport del país veí puguin accedir al Principat “evitant les cues”.

Pensions
En la trobada que els dirigents de l’EFA van mantenir amb la premsa també van fer èmfasi en la necessitat de fer viable el sistema de pensions i van criticar el fet que “no hi ha hagut la capacitat política ni l’habilitat tècnica per fer-lo sostenible”. Per aquest motiu consideren que “no es pot deixar tot en mans dels polítics” i van reclamar poder formar part del pacte d’Estat. Igualment van insistir que la solució no pot passar, només, per disminuir les prestacions o incrementar les aportacions.
En relació amb l’acord d’associació van celebrar la creació de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus perquè consideren que reforça l’equip negociador, però també van reclamar que es donin a conèixer “les alternatives per si la negociació no va bé”. “El discurs que diu: ‘això o la fi’, és poc racional”, va assegurar Mora.

 

Jover precisa els resultats de l’enquesta de la Cambra 

El ministre portaveu, Eric Jover, va precisar que els resultats de les enquestes de conjuntura de la Cambra de Comerç s’han de posar en la justa mesura. Així, va recordar que el mateix informe indica que la caiguda de l’activitat econòmica a les parròquies altes va venir motivada pel tall de la carretera amb França. “Això no vol dir que l’hostaleria baixi”, va dir, i va indicar que cal diferenciar els elements conjunturals dels estructurals, com la situació del comerç que no arranca. Jover també va remarcar que estem en un procés de desacceleració i no de recessió. Per tant, les perspectives són de creixement econòmic.

L’EFA
reclama
l’heliport
l’aeroport
reactivar
l’economia
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte