Diari digital d'Andorra Bondia
Julio Cazorla, ahir.
Julio Cazorla, ahir.

L’EFA veu necessari que s’apliquin accions per crear noves empreses


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Francesc Mora, va fer un balanç ahir sobre el que ell considera “moderat creixement” de l’economia andorrana. Segons va assegurar Mora, malgrat que es pugui parlar de creixement, “continuem estant per sota dels nivells d’abans de la crisi”. Aquesta situació, al parer d’ell, només canviarà si hi ha més creació d’empreses. “S’han d’habilitar els mecanismes i els elements necessaris perquè es creen noves empreses”, va remarcar Mora. 

El president de l’EFA va fer aquestes declaracions en el marc d’una jornada celebrada ahir sota el títol El mapa de riscos de l’empresa familiar. Mora va fer una anàlisi del teixit empresarial actual i va dir que aquest “ha variat molt poc els darrers anys”. Segons Mora, no només continuen sent el turisme i l’immobiliari, per exemple, els sectors que poden tenir més presència a l’escenari empresarial del país, sinó que d’aquests sectors són des de fa molts anys les mateixes empreses les que estan operant. Per tant, ni hi ha nous àmbits econòmics al país ni hi ha noves empreses o agents que puguin col·laborar en el PIB del país. 
Mora va insistir que només amb la creació d’empreses el país podrà créixer més, però això s’aconseguirà, segons el president de l’EFA, si Andorra es converteix en una destinació atractiva, competitiva. “Si millorem la competitivitat serem més atractius i podrem avançar millor, i això farà crear noves empreses que permetran un creixement i seguidament una millor competitivitat del país”, va explicar Mora. 
Des de l’EFA consideren que el moment actual econòmic del país és “una fase plana, amb un lleuger creixement que a llarg termini és insuficient”, va comentar Mora. El president de l’EFA va insisitir que el creixement del teixit empresarial, és necessari “perquè, a més a més, tenim un sector públic que va creixent cada vegada més i això no és sostenible a llarg termini”.
Mora no va voler remarcar quins són els sectors i empreses que haurien de sumar a l’escenari econòmic del país, però va remarcar la importància de ser atractius com a destinació perquè “cada empresari pren el seu risc allò on creu que pot fer negoci”, va dir. 

L’avi, la crea; el fill, la consolida i el net, l’enterra

Només el 12% de les empreses familiars no passa de la tercera generació. És una dada estadística facilitada per un expert en empresa familiar que ahir va parlar del mapa de riscos d’aquest tipus d’empreses, Julio Cazorla. Una dada que confirma aquella frase tan típica que l’empresa familiar “l’avi, la crea, el fill, la consolida i el net, l’enterra”.
Cazorla, però, va fer una exposició de com poder detectar les problemàtiques de continuïtat de l’empresa amb el canvi generacional. Segons l’expert, les claus perquè les empreses continuïn són “posar en marxa unes regles, que s’estimin i volen estar junts [els que hi formen part] que això és molt important i que es respectin enormement i donin temps als processos”.
La successió i manca de planejament d’aquesta és un dels riscos més destacats. “Mentre estàs creus que ets immortal i és un problema a resoldre si vols que l’empresa pugui continuar”, va dir el conferenciant.
El president de l’EFA va remarcar que la successió és també un dels problemes més importants, però “les empreses andorranes ja no són tan joves com ens pensem, moltes han entrat en fases de quarta i cinquena generació”.

 

EFA
empresa familiar
empresa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte