Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Galobardas és el representant dels empresaris al Consell d’Administració de la CASS.
Jordi Galobardas és el representant dels empresaris al Consell d’Administració de la CASS.

L’empresariat, a favor d’apujar l’edat de jubilació i el valor dels punts


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

El sector empresarial del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) posa el crit al cel perquè s’apliquin ja les mesures que puguin anar reduint el dèficit tant en la branca sanitària com en la de les pensions. Això sí, de les anunciades pel mateix president del Consell d’Adminsitració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, estan d’acord amb l’increment de l’edat de la jubilació i l’increment del valor dels punts, però es mostren en contra de l’increment de les cotitzacions. Segons el representant dels empresaris, Jordi Galobardas, el que s’ha de fer és aplicar un increment de l’edat de jubilació “com a mínim de dos anys i també tocar el valor dels punts, amb això ja hi haurà resultats, i els impostos o cotitzacions, si cal, s’hauran d’augmentar més tard, perquè darrerament s’ha augmentat molt la pressió fiscal i el diferencial de la càrrega impositiva és el que ens fa atractius i no ens l’hem de carregar”, va dir. Pel que fa a l’increment de l’edat de jubilació, el representant dels empresaris considera que és una tendència que altres països ja estan adaptant a les seves legislacions i posa d’exemple estats com el de Noruega o Alemanya on, segons manifesta, s’estudia incrementar-la fins els 69 anys. Galobardes diu que l’increment mínim de l’edat ha de ser de dos anys més, i també considera que es pot fer de manera esglaonada, i no de cop el primer any. “L’increment de l’edat de jubilació ha de ser per a tots els sectors econòmics, però això no treu que, segons quin, el treballador, si no té la seguretat o no pot exercir les seves funcions, pugui canviar-les a un altre lloc dins del sector”, va comentar Galobardas. Aquesta mesura és considerada per la part empresària com l’essencial de cara a afrontar aquesta situació de dèficit que fa perillar el cobrament de les pensions futures.

L’altra mesura és l’actualització del valor del punt. Segons Galobardas, des de l’inici “hem pagat unes pensions que teníem previst cobrar durant els set anys posteriors a la jubilació i, ara, aquests set anys s’han convertit en disset”, va dir.  Per tant, el representant de la patronal a la CASS considera que el decalatge entre la jubilació i l’esperança de vida ha canviat i,  per tant, s’ha d’incrementar el valor del punt. 
Al parer de Galobardas, aquestes dues mesures, que “ja fa temps que s’haurien d’aplicar i que, si no s’ha fet, s’ha de fer ja aquest mateix any”, haurien  de resoldre gran part del problema i l’increment de les cotitzacions s’haurà de fer, si cal, més tard. 

Branca de malaltia
Pel que fa a la branca de malaltia, Galobardas, en nom de la patronal, critica “el desbocament en la despesa sanitària que s’ha incrementat desmesuradament i no correspon a un increment de la població, perquè aquest augment no ha seguit el mateix ritme”, comenta. 
La reforma sanitària que ha d’atacar aquest increment de despesa i ha de racionalitzar els recursos “s’ha d’implementar ja  i es fa molt lentament, perquè ja són diversos els governs que han passat i n’han parlat, i encara no veiem resultats. 
Per tot això, Galobardas considera que no cal posar més aigua a la banyera plena que perd sinó “tapar el forat”.  

cass
Jordi Galobardas
Jean Michel Rascagneres
pensions
jubilació
Comentaris: 1

Comentaris

Per què deu ser que els que parlen d'augmentar els anys de cotització Sempre treballen asseguts i porten traje. Crec que un augment d'anys cotitzats només portarà més gasto a la branca mèdica. Penso que el que s'hauria de fer és canviar els percentatges de cotització segons els ingressos, a més ingressos més percentatge. També penso que una part dels beneficis de les parapubliques ahurien d'estar destinats a augmentar el calaix, perquè són diners que recapten gràcies al poble.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic