Diari digital d'Andorra Bondia
Eric Jover durant la presentació del projecte de llei de pressupost per al 2023.
Eric Jover durant la presentació del projecte de llei de pressupost per al 2023.

L’endeutament serà de 1.215 milions a finals de l’exercici 2023


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

Amb el dèficit previst de 31,4 milions al final de l’exercici 2023 l’endeutament se situarà en 1.215 milions d’euros, segons les estimacions avançades pel ministre de Finances, Eric Jover, que s'ha mostrat convençut, però, que s’acabarà tancant l’any “amb un endeutament inferior als 1.190 milions amb què es preveu tancar aquest 2022”.

Jover, que ha remarcat que aquests 1.215 milions representen el 38,5% del producte interior brut i que per tant es compleix amb la limitació del 40% que imposa la Llei de  sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, ha argumentat que es preveu una xifra inferior, ja que es tancarà l’exercici amb tresoreria. “No només es tancarà amb millor proporció [la previsió d’endeutament per a final d’aquest any és del 39,4% del PIB] sinó que també amb millors xifres en valor absolut”, ha augurat el titular de Finances i portaveu del Govern.

Així mateix, Jover ha recordat que en l’endeutament hi ha comptabilitzades les reserves internacionals i que sense aquestes el percentatge respecte al PIB se situaria aquest any en el 36,1% i de cara a l’exercici 2023 en el 35,4%.

El ministre, que ha fet un extens repàs de les dades macroeconòmiques que “contextualitzen” el pressupost per al 2023 i ha avançat que segurament “tocarà fer una revisió a l’alça del PIB”, ha defensat el treball de diversificació que s’ha fet del deute, que ha comportat un increment de la maturitat d’aquests “dos anys i escaig que hi havia a l’inici de la legislatura a més de vuit anys” i el fet que el 84% correspongui a bons verds socials i sostenibles.

A la vegada, Jover ha celebrat que durant l’exercici 2023 no estigui prevista cap nova emissió de deute públic, de manera que no hi haurà cap afectació per l’increment del tipus d’interès, i ha revelat que fer ara una emissió suposaria més de 30 milions cada any de despeses financeres. “Estem protegits de la volatilitat dels tipus d’interès”, ha sentenciat.

Canvis de mitja dotzena de lleis a través de disposicions

El projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2023 compta amb 12 disposicions finals que modifiquen fins a mitja dotzena de lleis, segons ha detallat el ministre de Finances en la presentació dels comptes. 

Així, i a petició de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i del Fons de Reserva de Jubilació, es preveuen modificacions en la Llei de la CASS i en la del FRJ per tal de “clarificar certs aspectes” i “facilitar” l’accés a prestacions com ara les pensions de viduïtat  o l’assegurança com a beneficiaris de joves de fins a 25 anys,  tal com ha explicat el ministre.

També es modifica la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) en aquest cas, tal com va anunciar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, per “desvincular el preu de compra de l’electricitat del preu majorista”.

Amb les disposicions finals, que inclouen una modificació de la Llei de l’impost de societats i una de la Llei transitòria de procediments judicials, es preveu també canvis en la Llei del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments amb l’objectiu que els bombers es puguin rescabalar del cost d’aquelles actuacions “no d’emergència”. 

Finalment, es preveu modificar la Llei de creació i de regulació del pla de pensions de la Funció Pública per obrir la porta que persones que formen part de l’Administració des d’abans del 2015 i com a mínim amb 30 anys de servei puguin optar, si volen, a la prejubilació.

D’altra banda, Jover ha informat que ja ha demanat una compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, per tal de donar el màxim de detalls dels comptes per al 2023 als parlamentaris.

pressupost 2023
Èric Jover
endeutament
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic