Diari digital d'Andorra Bondia
Eric Jover durant un moment de la presentació dels comptes.
Eric Jover durant un moment de la presentació dels comptes.

L’endeutament serà de 1.286 milions a finals de l’exercici


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.F.

Amb el dèficit de 26,5 milions previst, al final de l’exercici 2022 l’endeutament del Govern se situarà en els 1.286 milions d’euros, segons les estimacions avançades pel ministre de Finances, que ha admès que aquesta xifra se situaria en el 45,2% del producte interior brut (PIB) previst per a l’exercici vinent, i per tant fora dels límits que estableix la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com a Regla d’or, que fixa el límit màxim d’endeutament en el 40% del PIB. De fet, aquest incompliment “a conseqüència de la Covid” ja es dona també aquest exercici, al final del qual s’estima que el deute sigui de 1.427 milions, un 53,7% del PIB.

Amb tot, el ministre ha destacat la reducció progressiva de l’endeutament prevista exercici rere exercici i, com preveu el pla d’equilibri financer, ha apuntat que el 2025 ja estaria novament situat per sota del sostre del 40%, ja que l’endeutament seria de 1.273,5 milions, el 39,7% de la previsió de PIB nominal per a aquell exercici, estimada en 3.204, 2 milions d’euros.

D’altra banda, Jover ha remarcat el fet que totes les despeses del pressupost estiguin alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el que suposa un “pas més cap a la sostenibilitat” i referma “el compromís del Govern amb l’Agenda 2030”. En aquesta línia, el ministre ha destacat els 134 milions d’euros que es destinen a Salut i benestar (ODS3), els 110 milions a Ciutats i comunitats sostenibles (ODS11), els 82 milions d’Educació (ODS4) o els 58 i 53 milions que es dediquen a Pau, justícia i institucions sòlides (ODS16) i Treball digne i creixement econòmic (ODS8).

Finalment, Jover ha avançat que ha demanat ja comparèixer davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost per tal de donar el màxim de detalls dels comptes als parlamentaris, a qui va demanar un “esforç” perquè el pressupost es pugui aprovar al més aviat possible i si no pot estar la primera setmana de l’any que estigui per a la segona.

Previsió de 100 milions per a una reserva internacional

Seguint les recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI) el projecte de llei de pressupost per a l’exercici 2022 recull també una partida de 100 milions d’euros per constituir una reserva internacional, un “líquid que es podria recuperar si se’n tingués necessitat”, com ha remarcat el ministre de Finances, Eric Jover, que ha destacat el fet que serà la primera vegada que el Principat compti amb una reserva a l’exterior si no es tenen en compte els drets de girs dipositats a l’FMI i ha avançat que aquesta reserva es constituirà a través de l’Autoritat Financera Andorra (AFA) i que la voluntat és tirar-la endavant comptant amb el Banc d’Espanya i el Banc de França com a actors internacionals, una opció que encara s’està acabant de mirar com es pot fer. En aquesta línia, el ministre ha explicat que el Banc de França gestiona reserves internacionals de 120 països.

Recurs dels comuns per les transferències

Després que des de l’executiu no s’atengués la sol·licitud de pagament de part de les transferències del 2017 presentada pels comuns, les corporacions parroquials van interposar dimecres un recurs administratiu per reclamar novament aquestes transferències, pas previ perquè la qüestió acabi als tribunals. Així ho ha confirmat el ministre de Finances, en ser interpel·lat sobre si el pressupost preveia aquest pagament, que ha insistit que des del Govern no es deu res.

endeutament
serà
1.286
milions
finals
exercici
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic