Diari digital d'Andorra Bondia
Ctrasa defensa el compliment de la normativa però el Tribunal de Comptes no ha tingut en compte les al·legacions presentades.
Ctrasa defensa el compliment de la normativa però el Tribunal de Comptes no ha tingut en compte les al·legacions presentades.

L’endeutament superior al 50% dels fons propis situa Ctrasa fora de la llei


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’endeutament del Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA, 33,8 milions d’euros, no s’ajusta a les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal (LSEPF), segons la qual l’endeutament de l’entitat no pot superar el 50% dels seus fons propis, un fet que en el cas concret de Ctrasa no es compleix. 
Així ho posa de manifest el Tribunal de Comptes en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2016 de la societat, que constata també que la societat registra la part disposada de la pòlissa de crèdit com a deutes a curt termini quan ho hauria de registrar com a deute a llarg termini, ja que el venciment de la pòlissa és el juny del 2027.
En les al·legacions presentades per la societat, que no han estat tingudes en compte per l’òrgan fiscalitzador, s’assegura que sí que es compleix amb les disposicions de la LSEPF. En aquest sentit, es recorda que el 28,2% de les accions de Ctrasa són propietat del Govern i que el soci majoritari, FEDA, n’ostenta el 71,2%, de manera que “si es considera Ctrasa dins del grup de societats dependents de FEDA la ràtio d’endeutament sobre fons propis no supera el 50% establert per la llei”.
D’altra banda, i com va reiterant any rere any en els diferents informes, el Tribunal de Comptes incideix en la “inadequació de la naturalesa jurídica de l’entitat i la seva propietat jurídica”,  motiu pel qual insta l’executiu a impulsar un canvi per adequar el marc normatiu de Ctrasa a la seva condició d’instrument de gestió directa de l’Administració general.
I és que, tal com es recorda a l’informe, amb la llei del 2002,  Ctrasa es va constituir com una societat de capital mixt concessionària de l’Administració en la gestió del servei públic de tractament de residus, mitjançant la construcció i explotació del forn incinerador de la Comella. No obstant, durant el 2013, l’adquisició per part de Govern i de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) de la totalitat del capital social de l’empresa va comportar que la societat passés a ser íntegrament de titularitat pública, fet que, segons l’informe, va portar a la paradoxa que “l’Administració hagi esdevingut concessionària de si mateixa en la gestió d’aquest servei, i es va desvirtuar d’aquesta manera el mandat normatiu de la Llei de 31 d’octubre del 2002”.

endeutament
Superior
fons propis
Ctrasa
llei
fora
Número de vots: 298
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic