Diari digital d'Andorra Bondia
Turistes pels carrers del centre del país durant la temporada d’hivern passada.
Turistes pels carrers del centre del país durant la temporada d’hivern passada.

Les agències van portar un 47% menys de turistes l’hivern passat per la Covid


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO. Facundo Santana

L’esclat de la crisi del coronavirus va colpejar durament les agències de viatge receptives l’hivern passat. Una temporada que es preveia tancar amb un increment important de clientela va acabar amb un 47,5% menys de turistes que l’anterior. En concret, els onze receptius que formen part de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA) van rebre  59.768 persones amb una mitjana de sis nits, fet que suposa 358.608 nits, entre l’1 de desembre del 2019 i el 14 de març del 2020. La majoria eren espanyols, britànics i dels països del nord d’Europa.

Des de l’AAVA es va explicar que la temporada es va iniciar amb unes excel·lents expectatives, però a partir del febrer van arribar les primeres anul·lacions per la situació de la Covid-19 a Itàlia. Des del mes de març hi va haver una “allau contínua” de cancel·lacions (entre elles totes les setmanes blanques), molt abans del confinament del 14 de març.

L’estiu 2020 també va ser fluix per la inclusió d’Andorra en certes llistes per part d’alguns països com Alemanya o Bèlgica i la situació sanitària a França i Espanya. En total es van rebre 959 clients amb una mitjana de 5 nits (4.795 nits, quan la temporada primavera-estiu 2019 van ser 206.475 nits). L’estiu va funcionar principalment amb les reserves d’últim moment i bàsicament amb el client espanyol, malgrat que és un dels països més afectats per la crisi, remarca l’AAVA. Quant a la temporada de tardor, el nombre de turistes rebuts el setembre i l’octubre va patir una davallada del 95% respecte del 2019.

Des de l’associació s’emfatitza el pes que té en aquest sector. L’any 2019, els receptius de l’entitat van aportar a Andorra una mitjana d’1.105.475 pernoctacions. Destacable és la despesa que aquests turistes van fer un cop al país. En concret, els clients de l’AAVA van generar 151,4 milions d’euros de despesa. Això inclou aspectes com ara les compres o restauració i no té en compte l’allotjament, el forfet i altres activitats contractades a l’origen. Amb aquestes dades, l’entitat indica que els seus associats porten com a mínim el 15,85% dels turistes que arriben a Andorra i subratllen l’impacte que tenen en la desestacionalització de les temporades i també la generació de l’activitat durant els dies laborables.

L’AAVA també va informar que per a aquest hivern ha contactat unes assegurances amb tarifes exclusives per garantir que les estades dels clients a Andorra disposin de les cobertures sanitàries relacionades amb la Covid-19. L’objectiu és, entre altres, evitar una càrrega sanitària al Principat, ja que l’assegurança preveu la repatriació del client. A més, s’ha contractat una empresa de comunicació especialitzada en xarxes socials, per poder comunicar correctament els butlletins sanitaris oficials i donar a l’exterior una imatge de país cohesionat enfront de la pandèmia.

 

 

agències de viatges
turistes
receptius
Comentaris: 1

Comentaris

Poco se nota la bajada de turistas porque respecto al año pasado no bajan los precios.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic