Diari digital d'Andorra Bondia

Les desigualtats salarials augmenten


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas

Les desigualtats salarials es van ampliar l’any passat. Així, segons indica l’Informe Econòmic 2010 elaborat per la Cambra de Comerç, les diferències entre el sou més elevat i el més baix van augmentar respecte del 2009.

En primer lloc se situa la banca, que un any més és el sector amb retribucions més elevades. Aquest sector contrasta amb el de treballs domèstics a la comunitat, que té un salari un 41,4% inferior a la mitjana i és, per tant, el menys retribuït.
En aquest sentit, el sou mitjà mensual dels assalariats que treballen al sistema financer és de 4.380,86 euros, mentre que el personal que fa treball domèstic a la comunitat guanya de mitjana 1.142,74 euros mensuals. Cal destacar que el salari mitjà es va situar l’any passat en 1.949,35 euros. Per darrere de la banca, el segon sector amb millor retribució és el de la producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua, que té un salari mitjà de 3.260,46 euros mensuals, un 67,3% superior a la mitjana, i les indústries extractives, en què els sous estan un 55,8% per sobre (3.036,48 euros mensuals).
A força distància hi ha l’administració pública, amb un salari mitjà de 2.417,51 euros (supera la mitjana en un 24%). Altres sectors que se situen per sobre del salari mitjà són els organismes extraterritorials, les activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials; el transport, emmagatzematge i comunicacions; i l’educació i les indústries manufactureres, amb salaris que són entre el 23,5% i el 2% superiors a la mitjana.
La resta de branques se situen per sota del salari mitjà. En aquest cas, la construcció va registrar unes retribucions de 1.919,58 euros mensuals, un 2% inferiors a aquesta franja central. Cal destacar que aquest sector està per primer cop per sota de la mitjana. Per altra banda, les feines més mal pagades són el de treball domèstic a la comunitat, en què els assalariats perceben un 41% menys.
Encara dins el grup de sectors que tenen unes retribucions inferiors al salari mitjà s’hi troba el comerç i l’hoteleria. Aquests dos àmbits són destacables, ja que ocupen gran part de la població andorrana, representant el 37,9% dels assalariats. Així, els sous del comerç se situen un 13,4% per sota de la mitjana (amb un salari mitjà mensual de 1.687,64 euros) i els de l’hostaleria, en un 24,5% (amb 1.472,57 euros). Les dades indiquen que al llarg de l’any passat aquests dos sectors van continuar ampliant les distàncies amb el salari mitjà. Aquest fet es dóna per sisè any consecutiu en l’hoteleria i per tercer en el comerç. A més, segons l’informe de la Cambra, els dos sectors han perdut més de 4 punts respecte a la mitjana des del 2004.

Pèrdua de poder adquisitiu
Segons les dades de la Caixa Andorrana de Seguretat Social citades en l’informe, els salaris van augmentar menys que l’IPC. Això va fer que l’any passat els assalariats patissin una pèrdua de poder adquisitiu de 0,2 punts. El treball de la Cambra de Comerç destaca que es trenquen així per primer cop els increments salarials superiors a la inflació que s’havien registrat els últims anys al Principat.
L’entitat indica que els augments superiors a l’IPC comportaven un augment “significatiu” dels costos per a les empreses i això les obligava a reduir els marges empresarials o a traslladar-los als preus. En aquest sentit indica que suposava una pèrdua de competitivitat per a l’economia i celebra que s’hagi posat fi a aquesta dinàmica.
L’informe també destaca que el fet que la inflació no fos significativa es va traslladar al comportament dels sous. El salari mitjà va créixer un 1,4%, una xifra que suposa una desacceleració per quart any consecutiu i la progressió més baixa des del 1992, any en què comença la sèrie històrica de què es disposa.

Administració i banca
El comportament dels salaris va  ser, un any més, força diferent segons el sector. El que va registrar un augment més important el 2010 va ser l’administració pública (un 4,3%) i molt a prop es van situar el sector financer (3,9%) i les llars que ocupen personal domèstic (3,98%). Altres sectors en què les retribucions van ser superiors a la mitjana són l’agricultura (2,1%), el transport (1,8%), l’educació (1,8%) i el treball domèstic a la comunitat (1,5%).
En la resta de sectors, els salaris van créixer per sota de la mitjana o fins i tot van disminuir. En el grup dels augments modestos hi ha les activitats socials i serveis prestats a la comunitat (1,3%); la producció i distribució d’energia elèctrica, gas i aigua (1,2%) i el comerç i reparació de vehicles (1%). En hoteleria i activitats sanitàries i serveis socials, només van créixer un 0,3%. De fet, l’hoteleria i el comerç registren des de fa dos anys increments poc destacables.
Els sectors que van veure disminuir els salaris són la construcció (-0,6%), que va registrar descensos per segon any consecutiu, les activitats immobiliàries i serveis empresarials (-0,5%), i la indústria manufacturera (-0,6%).

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte