Diari digital d'Andorra Bondia
Trobada de les petites i mitjanes empreses de Lleida, el novembre de l’any passat.
Trobada de les petites i mitjanes empreses de Lleida, el novembre de l’any passat.

Les empreses de Lleida que exporten s’incrementen un 13% o ja són 900


Escrit per: 
Agències

L’economia lleidatana va registrar xifres positives durant el 2018, tot i que per darrere de la resta de demarcacions catalanes. El PIB va créixer un 2,5%, i per segon any consecutiu, la marxa dels negocis va ser positiva en els diferents sectors econòmics, segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2018. Destaca la indústria, on es van crear un de cada quatre nous llocs de treball, seguida de la resta de serveis i la construcció. En el sector turístic, Lleida va registrar els creixements relatius més intensos de les quatre demarcacions, amb un 7,4% en viatgers i un 5,7% en pernoctacions (ambdós a establiments hotelers). Tot i la desacceleració de les exportacions, que van créixer un lleuger 0,3%, l’any passat es va assolir el rècord històric d’empreses lleidatanes que exporten de forma regular, amb un total de 922.

El PIB de Lleida va moderar el seu creixement el 2018 i va augmentar un 2,5%, 1,5 punts percentuals per sota del creixement registrat el 2017. Així mateix, es va situar mig punt per sota de la mitjana catalana (3%), pauta que s’ha produït al llarg de la recuperació, atès que la disminució del PIB a Lleida va ser menys intensa durant els anys de crisi que a la resta del país, segons ha assenyalat la directora de la Memòria Econòmica de Catalunya 2018, Carme Poveda. Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, per quart any consecutiu van registrar un creixement a la demarcació i el 2018 aquest es va situar en el 2,7%, per sota, però, de l’augment que va experimentar el conjunt de Catalunya (3,2%). 
Per segon any consecutiu, la marxa dels negocis va ser favorable i generalitzada a tots els sectors econòmics a la demarcació de Lleida, segons els resultats de l’Enquesta de clima empresarial que realitzen les cambres en col·laboració amb l’Idescat. El 2018, els sectors que van presentar els millors resultats van ser la indústria, seguida de la resta de serveis i la construcció, ambdós amb saldos similars. Per contra, l’evolució experimentada pel comerç els darrers tres anys denota símptomes d’estancament. L’agricultura va tenir un creixement modest, del 0,2%, el mateix del 2017.
En termes d’afiliacions, la indústria va registrar un augment interanual força positiu del 4,3%, amb 1.100 llocs de treballs, gairebé un de cada quatre nous llocs de treball creats a la demarcació l’any passat (uns 4.600). També cal destacar el comportament de la construcció, amb un creixement relatiu del 5,1%, i una aportació al total del 15%.  Les dades positives del mercat de treball en el sector de la construcció s’observen en particular en l’activitat residencial. Els habitatges iniciats durant el 2018 es van més que duplicar respecte a l’any anterior, arribant als 664. A més, es va produir un augment notable de la ràtio d’habitatges iniciats per cada 10.000 habitants, que es va multiplicar per dos, passant de 7 a 15 el darrer any.
El balanç turístic a Lleida és el més positiu de les quatre demarcacions durant el 2018, atès que dues de les tres marques turístiques del territori són les que van registrar els majors augments interanuals pel que fa als viatgers allotjats en establiments hotelers. 

empreses
Lleida
exporten
incrementen
900
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic