Diari digital d'Andorra Bondia

Les empreses familiars tenen millors perspectives de crear llocs de treball


Escrit per: 
Agències

Entre els associats a l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) hi ha el sentiment que milloren les perspectives de crear nous llocs de treball, segons es desprèn d’una enquesta feta per l’entitat  que ha respost un 25% de la cinquantena de socis.

 Però, segurament, la incorporació d’empleats no serà a Andorra, ja que perceben que la situació econòmica continua en la mateixa línia que l’any anterior. En aquest sentit, el que és probable és que les empreses familiars creixin cap a l’exterior, on més de la tercera part generen més de la meitat del volum de negoci.
Tot i que no té un valor estadístic rellevant, l’enquesta sí que es pot tenir en compte “de manera orientativa” com a indicador de l’estat d’ànim de les empreses, i també posa de manifest el descontentament amb la situació política actual. Els empresaris que han respost el qüestionari opinen majoritàriament que ha experimentat un deteriorament respecte del 2009.

Més en el terreny econòmic, els enquestats perceben que la situació continua en la línia de l’any passat, però preveuen certa normalitat en les activitats empresarials, tot i que no descarten el tancament “eventual” d’algunes línies de negoci. A més, es preveu situacions de suspensió de pagaments o de liquidació, tot i que això tampoc no és contradictori amb el fet que millorin les perspectives de generar nous llocs de treball.
De fet, la creació de llocs de treball es donaria amb més probabilitat fora de les fronteres andorranes, on bona part de les empreses familiars generen més de la meitat del volum de negoci. Concretament, gairebé un 24%  de les societats tenen activitats fora d’Andorra que generen més del 75% del negoci, i un 14% hi tenen activitats que produeixen entre el 50% i el 75% del total.

Lligat a tot això, alguns dels membres de la junta de l’EFA expliquen que l’economia andorrana depèn en gran mesura de l’evolució de l’espanyola, i per això el creixement i la creació de llocs de treball es donaria més enllà. Segons va incidir ahir el secretari tècnic de l’EFA, Joan Tomàs, “el món està creixent entre un 8% i un 9%”, i va recordar que no tot s’acaba a Espanya. “Les oportunitats es busquen en els mercats de creixement, i Andorra no és un lloc de creixement econòmic, com Europa en general”, van sentenciar Tomàs i Cristina Viladomat, presidenta de la patronal familiar.
D’altra banda, l’enquesta també reflecteix la voluntat estesa entre el sector empresarial que la classe política arribi a un acord per fer les reformes necessàries. De fet, els empresaris consideren que cal reestructurar l’economia per poder sortir de la crisi. Però també cal que els canvis es facin amb un consens ampli, que doni garanties de continuïtat, ja que per invertir cal tenir seguretat jurídica i la garantia que les coses no canviaran al cap de poc temps. Així, la reforma fiscal seria un dels punts pels quals l’EFA reclama un pacte d’Estat.

En aquest punt, la junta directiva de l’associació va explicar que ha fet arribar algunes propostes a les taules de desenvolupament, entre les quals destaca la demanda que la pressió fiscal no augmenti. Tomàs va afirmar que a Andorra “ja hi ha una pressió fiscal”, però cal que no creixi “perquè penalitza la generació de recursos i llocs de treball”. En aquestes taules, l’EFA també ha defensat la creació d’una finestreta única per resoldre tràmits burocràtics i que una part de l’esforç fet per les empreses en forma de cotització a la CASS retorni en forma de formació per als empleats.
Quant a les taules de desenvolupament, l’EFA va manifestar la seva satisfacció per la “bona iniciativa” que entenen que representa l’establiment d’“un diàleg permanent amb la societat civil”. Tomàs va comentar que s’hi ha pogut participar i que s’ha recollit algunes propostes, però encara se’n desconeix els resultats i estan a l’espera de les conclusions en què treballa el Govern des del febrer.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte