Diari digital d'Andorra Bondia

Les estacions andorranes superen les franceses en cobertura de neu artificial


Escrit per: 
Agències


Una vuitantena de canoners de França, Andorra i Espanya, i una vintena de proveïdors i fabricants es van reunir a Canillo per celebrar la 21a trobada de l’Associació Nacional de Professionals de la Neu de Cultiu de França.

Durant la jornada, que es clourà dijous, els professionals aprofiten per intercanviar experiències i per conèixer les novetats del sector. El president d’aquesta entitat, Christophe Medam, ha explicat que les estacions andorranes estan molt avançades pel que fa a innivació artificial, ja que tenen instal·lacions molt completes i diverses. De fet, tot i que la tecnologia que s’aplica és molt similar a la de les estacions franceses, Andorra les supera en percentatge de cobertura, arribant al 35-40 per cent de pistes.
En canvi, als dominis esquiables d’Itàlia aquesta xifra augmenta fins al 80% i els països nòrdics freguen el 100% perquè, tot i que les temperatures són molt baixes, hi neva menys.

L’Associació Nacional de Professionals de la Neu de Cultiu va ser creada fa 21 anys per un petit grup d’estacions d’esquí dels Alps amb l’objectiu d’intercanviar coneixements, maneres de treballar i noves tècniques del sector de la innivació artificial.
Als anys noranta l’entitat va esdevenir nacional i ja agrupava unes 80 estacions franceses, i actualment s’intenta obrir a tot el món celebrant les seves trobades anuals també a Espanya o a Andorra, on ha tingut lloc aquest any per segona vegada, ja que la primera va ser el 2001 a Ordino. Els professionals participen en la trobada per conèixer els avanços en aquest sector, però també té una vessant menys professional ja que representa la festa de final de temporada dels canoners, en què s’aprofita per comentar com ha anat l’hivern.

Precisament, el director tècnic de Grandvalira-Ensisa, Enric Barbier, ha explicat que aquesta temporada va començar bastant malament quant a innivació artificial, perquè al desembre no nevava i a més les temperatures eren altes. Per tant, va costar molt d’innivar amb neu de cultiu el 40 per cent del domini, que està equipat amb canons, perquè el sistema depèn de la temperatura.
Tot i que tècnicament ja hi ha canons capaços de produir a temperatures altes, Barbier considera que no és possible implantar aquest sistema a les estacions d’esquí perquè el cost i el balanç energètic són tan elevats que només es pot fer servir per a un esdeveniment concret o per innivar una superfície petita.

Així doncs, actualment l’objectiu dels fabricants i dels constructors és treure al mercat sistemes que optimitzin al màxim la producció, reduint el cost energètic i la utilització dels recursos naturals i respectant al màxim el medi ambient.
En aquest sentit, les darreres novetats en el sector són els canons amb un gran estalvi d’aire per evitar tota la gran maquinària que suposen els compressors o els sistemes que produeixen grans quantitats de neu en menys hores. Durant les jornades també es presenta les novetats en sistemes de manteniment integrals i programes de gestió.
Tots els professionals del sector coincideixen a assenyalar que Andorra ha fet una gran inversió en matèria d’innivació artificial durant els últims anys i que el parc de canons és un dels més moderns.
El percentatge d’innivació se situa entorn del 40%, i tot i que hi ha països amb una cobertura molt superior, l’objectiu de les estacions andorranes no és arribar al 100% perquè sortosament encara es pot tenir una part de l’estació amb neu natural i també perquè els costos són molt elevats.
Les estacions andorranes continuen invertint cada temporada per millorar els sistemes d’innivació. En el cas de Grandvalira, és previst que de cara a l’hivern vinent es reforci l’alimentació d’aigua, i a Vallnord també es preveu acabar d’equipar amb canons la pista verda el Pont.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte