Diari digital d'Andorra Bondia
La venda d'alimentació és el que més creix.
La venda d'alimentació és el que més creix.

Les grans superfícies incrementen les vendes un 5,7% al mes de juny


Escrit per: 
Agències / Foto: ANA

L’índex general de vendes de les grans superfícies comercials va augmentar el 5,7% al juny respecte al mateix mes de l’any anterior. Si es desglossa aquest índex en productes alimentaris i la resta, tenim que alimentació creix el 10,8% en comparació amb el període homòleg de l’any passat. Pel que fa a la resta de productes, augmenta l'1,5% respecte de la mateixa referència. En relació amb les economies de l’entorn, la variació anual de l’índex general se situa per sobre de la xifra d’Espanya i de la de França.

Pel que fa a les variacions intermensuals, tenim que experimenta una disminució del 5,2% respecte al maig, tenint en compte que es tracta de les dades originals i que no descompten factors estacionals ni els efectes de calendari.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous pel departament d'Estadística del Govern, tenim que l’índex de vendes de les grans superfícies a preus constants, és a dir, un cop eliminat l’efecte dels preus, al juny ha crescut el 4,1% respecte a l’any anterior. Pel que fa a alimentació, augmenta el 10,3%, mentre que l’índex relatiu a la resta de productes disminueix el 0,8% respecte al mateix període de l’any anterior. Per tant, la dinàmica dels índexs general i d’alimentació a preus constants segueixen la mateixa tendència de la dels preus corrents, mentre que la dinàmica de resta de productes canvia la tendència a causa de l’efecte dels preus. D’altra banda, la magnitud dels índexs respecte de la mesura a preus corrents disminueix per l’efecte dels preus.

Una altra dada que consta en l'estadística publicada és l’índex d’ocupació i tenim que el de les grans superfícies del comerç al detall creix l'1,9% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, i disminueix el 0,6% respecte al registrat al maig d'aquest any. S’ha de tenir en compte, assenyalen des d'Estadística, que per aquest mes, cap dels treballadors dels establiments enquestats estan en reducció de jornada laboral (RJL) ni en suspensió temporal del contracte de treball (STCT).

Pel que fa al sexe dels ocupats en les grans superfícies, tenim que el 63,2% son dones i el 36,8% restant homes, distribució que presenta una gran estabilitat durant els darrers dotze mesos. Si comparem les dades amb el mateix període de l’any anterior, podem veure que la proporció de dones ocupades en aquest tipus d’establiments disminueix el 2,1%. D’altra banda, la proporció d’homes ocupats en les grans superfícies augmenta el 3,9%.

Quant a la jornada laboral del personal ocupat en les grans superfícies comercials es distribueix entre el 93,6%, que té una jornada laboral a temps complet, i el 6,4% restant dels ocupats, que gaudeix d’una jornada laboral a temps parcial. Des del mes de juliol del 2020, tots els establiments han tornat a reestructurar la jornada laboral habitual, la qual cosa ha permès recuperar l’estabilitat dels mesos anteriors.

vendes
grans superfícies
juny
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic