Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions baixen el 14,2% fins al setembre respecte de l’any passat


Escrit per: 
Agències

El departament d’Estadística va informar ahir que en l’acumulat d’importacions des de principis d’any fins al setembre, respecte al mateix període de l’any anterior, s’ha produït una disminució del 14,2%. Els grups que més han davallat són transport i joieria, amb el 29% i el 25,4% respectivament. En canvi, entre els que menys han baixat cal assenyalar alimentació, i vestit i calçat, amb el -4,6% i el -8,8% respectivament.

En l’acumulat dels darrers dotze mesos es constata una disminució del 12,7%. Els grups que més han davallat són les importacions de transport i joieria, amb el -28,3% i el -24,5% respectivament. En canvi, els que menys han baixat són alimentació, amb el -3,6%, i begudes i tabac, amb el -4,5%.
D’altra banda, els grups que continuen disminuint la taxa interanual d’importacions són la construcció, que continua baixant i ja arriba al -20,1% interanual; i els combustibles, que van reduir la variació interanual durant el mes de setembre, davallant 4,6 punts percentuals respecte al mes anterior, i arriben a una taxa de creixement del -10%, amb una disminució acumulada des de principis d’any de -44,1 punts.
Per una altra banda, els grups que van tornar a disminuir durant el mes de setembre la taxa interanual d’importacions són l’industrial, amb -2,2 punts percentuals i que arriba al -8,9%, a causa sobretot del subgrup maquinària, que ha baixat el -11,9%; joieria, amb 1,3 punts menys, i alimentació, que ha davallat 0,5 punts percentuals i situa la taxa de creixement interanual d’importacions en el -3,6%.
Finalment hi ha els grups que continuen pujant, i que són l’electrònica, que recobra 1,7 punts i n’acumula 6,3 de recuperació des del mes de febrer; vestit i calçat, que suma 0,6 punts  i en va recobrar 1,8 entre l’agost i el setembre; begudes i tabac, que ha millorat 0,9 punts, sobretot gràcies al subgrup begudes, que ha recuperat 3,7 punts des de l’abril, i farmàcia i perfumeria, que millora en 0,6 punts percentuals gràcies al bon comportament del subgrup farmàcia, que passa a tenir una taxa interanual de creixement positiva d’1,1%, en recuperar 4 punts durant l’estiu. A l’últim, el grup diversos ha millorat 0,2 punts, tot i que continua amb una taxa interanual d’importacions negativa del 12,9%.
D’altra banda, des de principis d’any fins al mes de setembre les importacions de carburants han disminuït el 4,7% respecte del mateix període de l’any anterior. El que més ha davallat és el gasoli de locomoció, del qual s’ha importat el 6,9% menys que l’any passat. També ha disminuït la importació de la gasolina sense plom, amb un -6,7%. Una altra dada que destaquen des d’Estadística és que el fuel domèstic ha augmentat un 0,8%.
Pel que fa als darrers dotze mesos, i respecte als dotze mesos anteriors, cal assenyalar que la importació de carburants continua disminuint en un 3,8%. D’aquesta manera, les importacions acumulades de gasolina sense plom han presentat en el darrer any una davallada del 6,9% i el gasoli de locomoció ha baixat en un 7,4%, mentre que l’únic que ha experimentat un increment és el fuel domèstic, amb el 3,6%.
La importació de carburants al mes de setembre ha estat de 14.737.989 litres. Respecte del mateix mes de l’any passat, ha experimentat un increment del 3,4 per cent.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic