Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions baixen un 2,4% al març i la tendència anual és positiva


Escrit per: 
Redacció

El valor brut de les importacions registrades al mes de març s’ha situat en 104.417.861 euros, tal com han informat des del departament d’Estadística del Govern.

Aquesta dada suposa, per tant, que es mantingui la mateixa tònica observada en els darrers mesos i que estava marcada per moderades fluctuacions de la tendència mensual, en aquest cas a la baixa, d’un -2,4%, i increments constants de la tendència interanual, que en aquest cas se situa en un 3,7%.
D’aquesta manera, cal assenyalar que l’augment del diferencial interanual s’explica principalment per l’increment del valor de les importacions que estan registrant els grups combustibles i begudes i tabac (en aquest sentit, des d’Estadística exposen que cal apuntar la influència de l’alça de preus que estan experimentant els derivats del petroli associats al consum).
També cal tenir en compte que el grup alimentació, que conjuntament amb el grup vestit i calçat representen prop d’una tercera part de les importacions totals, continua presentant increments interanuals de certa rellevància en el cas del mes de març i que se situa en un percentatge del 5,3%. Per contra, aquest mateix grup de vestit i calçat registra un retrocés del -3,7% en el diferencial interanual. No obstant, tal com posen en relleu els experts, els dos grups han estat contribuint de manera destacada a mantenir la millora de la tendència interanual durant l‘últim semestre.
Un altre dels aspectes que cal assenyalar és un nou increment de la tendència interanual del grup joieria, amb un augment del 14,1%, que continua marcant creixements interanuals per sobre del 10% des de fa quinze mesos.
Cal tenir en compte, així mateix, l’evolució interanual que ha experimentat el grup construcció, que, tot i trobar-se en uns nivells molt allunyats dels de les importacions brutes registrats en anys anteriors, acumula un any de retallada progressiva de la tendència interanual, que al març es va situar en un 5,2%.

Context advers
Malgrat totes aquestes dades, algunes de les quals són positives, des d’Estadística constaten que les importacions totals encara estan en un context de contracció respecte a anys anteriors, principalment com a conseqüència de les importacions més baixes que han anat registrant durant els últims anys els grups electrònica, transport, l’esmentat de la construcció i l’industrial.
Des d’Estadística es manifesta que amb la perspectiva de l’evolució dels últims tres anys, cap d’aquests grups apunta a una possible recuperació de les importacions a curt termini. L’evolució que presenta la tendència de les importacions totals està marcada per un alentiment del decreixement, que es comença a observar a partir del segon trimestre del 2009.

¿Canvi de tendència?
Aquesta situació es manté fins a mitjans de l’any 2010. I a partir d’aquest moment cal tenir en compte que s’observa un increment sostingut de la tendència, que representa el màxim període de creixement de la tendència de la sèrie presentada.
De fet, en els últims mesos s’ha pogut constatar una tendència a la baixa, tot i que en llindars interanuals superiors als dels anys anteriors. En aquest sentit, des del departament d’Estadística de l’executiu assenyalen que les dades que s’obtinguin durant els pròxims mesos han de permetre identificar un possible canvi de tendència.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic