Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions disminueixen al maig i registren la davallada més important en la tendència interanual dels darrers dos anys


Escrit per: 
Agències

El valor brut de les importacions del mes de maig s’ha situat en 74,4 milions d’euros.

Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que la tendència mensual retrocedeix un -1%, mentre que la interanual registra la davallada més significativa dels últims dos anys (-6,6%), confirmant la tendència baixista que es va començar a observar a l’inici d’enguany. D'altra banda, les exportacions se xifren en 4,9 milions d’euros i, per contra, es mantenen en registres interanuals positius (5,5%), mantenint l’evolució alcista que s‘observa des de fa un any i mig.

Les dades mostren que el valor de les importacions de combustibles és l’únic que es manté en registres positius ja que al mes de maig ha tornat a registrar un 19,4% interanual. Aquests registres, segons Estadística, són conseqüència de l’alça de preus que experimenta el petroli.

La resta de grups, per contra, presenten davallades interanuals entre moderades i significatives. En aquest sentit, Estadística indica que els grups alimentació i vestit i calçat, representen prop d’un 30% de les importacions totals i en presentar una menor volatilitat de preus són els que sostenen la tendència en un sentit o en altre. Com als mesos precedents, al maig continuen registrant variacions interanuals negatives, un -1,8% i un -3,9% respectivament.

Contribuint a aquesta tendència baixista, altres grups que van evolucionar positivament al llarg de l’any anterior i que ara presenten tendències interanuals negatives sostingudes són farmàcia i perfumeria (-12,2%) i joieria (-7,2%). A més, els grups construcció i electrònica es mantenen en el context de tendència baixista que s’observa des de fa tres anys. El mes de maig registren diferencials interanuals del -22,3% i el -9,1% respectivament. Transport també davalla un -17,9%.

L'evolució de les importacions mostra com durant la major part de l’any 2011 la tendència evoluciona en llindars superiors als de l’any precedent. Durant la primera meitat d’aquell any s’observa una evolució a la baixa fins l’estiu, quan s’estabilitza i comença a presentar una sensible evolució alcista fins l’inici d’enguany. És a partir d’aquest moment, quan s’observa una inversió de la tendència, que ara evoluciona marcadament a la baixa i en els llindars mínims de la sèrie presentada.

D'altra banda, les exportacions se xifren en 4,9 milions d’euros, amb una tendència mensual marginalment negativa (-0,4%) i una tendència interanual que continua evolucionant positivament (5,5%), de manera que es manté la tònica d’evolució alcista que observen les exportacions des de fa un any i mig.

Estadística apunta que l’impuls de la tendència el mes de maig té com a causa principal les majors exportacions que tornen a registrar els grups vestit i calçat (21,2%) i, en particular, joieria (157,9%), on les exportacions han arribat als 1,4 milions d’euros. Tots dos han representat prop del 50% del valor total durant el mes de maig. En aquest sentit, també ha contribuït a aquest resultat el grup diversos, amb un increment interanual de la tendència de l'11,7%. I tot i que amb un
volum del valor molt més baix, les dades també destaquen la tendència interanual del grup begudes i tabac, un 191,8%. En canvi, el grup transport havia estat el principal impulsor de les exportacions durant els darrers mesos, però, com va succeir al març i a l’abril, al maig ha tornat a davallar un -32,6% en tendència interanual.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic