Diari digital d'Andorra Bondia

Les importacions es mantenen sota mínims i baixen el 8,3% al gener


Escrit per: 
Marta Fernández


El valor de les importacions del mes de gener va ser de 78.632.113 euros, xifra que representa, respecte al mateix mes de l’any passat, una disminució del 8,3%. Pel que fa a les exportacions, van ser de 2.450.100 euros, cosa que representa una davallada del 23,4%.

Així ho va fer públic ahir el departament d’Estadística, que va precisar que tot i que no es troben xifres tan baixes fins al gener del 2001, els indicadors mostren una certa recuperació en quasi tots els sectors de l’economia respecte a les dades de comerç exterior del mes de desembre del 2009.
Pel que fa a les importacions acumulades en els darrers dotze mesos, el mes de gener van disminuir un 0,6% respecte al mes de desembre, mentre que en relació amb l’acumulat del gener de l’any passat, van caure el 12,2%.
Quant a les importacions per grup i respecte al gener de l’any anterior, el grup transport és el que més augmenta, amb el 26,1%, seguit de joieria, que creix el 14,8%. Farmàcia i perfumeria també augmenta el 4,6% i les begudes i el tabac ho fan en el 2,8%.
Les importacions de la resta de grups van disminuir durant el gener respecte al mateix mes de l’any passat. Els que més baixen són el grup industrial, amb un 30,6%, seguit de la construcció amb el 23,4% i dels combustibles amb el 21,4%. Altres davallades s’han registrat en electrònica, amb el 7,3%, alimentació, amb el 7,2%, i vestit i calçat, amb el 2,5%.
En l’acumulat dels últims dotze mesos respecte a l’acumulat del mes anterior, les importacions van disminuir un 0,6%, amb lleugeres pujades i baixades dels diferents grups econòmics.
Els grups que milloren són transport amb l’1,5%, joieria amb el 0,8%, farmàcia i perfumeria amb el 0,3% i begudes i tabac amb el 0,2%. En canvi, els grups que més baixen són combustibles amb el 2,8%, industrial amb el 2,5% i construcció amb l’1,4%.
Des del departament d’Estadística es va assenyalar que respecte al mateix període de l’any anterior la disminució és molt més acusada, concretament del 12,2%, i els grups que més disminueixen són combustibles, amb el 25,7%, seguit de construcció amb el 21,6%, transport amb el 17,7% i joieria amb el 16,3%. A l’altre extrem, els que menys baixen són alimentació i farmàcia-perfumeria, tots dos amb el 4,6%, seguits de vestit i calçat amb el 6,5% i de begudes i tabac amb el 8,7%.
Pel que fa a les variacions anuals per grups, els que continuen disminuint la taxa interanual d’importacions són combustibles i industrial; els que es tornen a recuperar són alimentació, construcció, electrònica, begudes i tabac, vestit i calçat, farmàcia-perfumeria i diversos, i els grups que continuen recuperant-se són transport i joieria.
Malgrat que la tendència negativa de les importacions es manté al començament de l’any, des de l’executiu es confia que la millora respecte al mes de desembre de l’any passat pugui continuar i que de mica en mica es pugui anar recuperant els nivells de les importacions en els diferents sectors.

L’entrada de carburants cau el 12,5%
Les importacions de carburants durant el mes de gener d’aquest any han estat de 17.489.388 litres, xifra que representa una disminució del 12,5% respecte al gener del 2009. Així ho va fer públic ahir el departament d’Estadística, que va justificar aquesta davallada en gran part per la reducció del 18,9% en la importació del fuel domèstic. Pel que fa a la gasolina sense plom, la davallada va ser del 6,9% i el gasoli de locomoció va caure el 4,2% en relació amb el gener de l’any passat.
El total d’importacions de carburants en els darrers dotze mesos ha estat de 192.316.906 litres, cosa que suposa el -1,3% respecte a l’acumulat del mes passat, i la disminució més gran s’ha registrat en el fuel domèstic (-3,2%). La variació respecte al mateix període de gener del 2009 és del -5,2%. Des del departament d’Estadística s’assenyala que és en el fuel domèstic on més es nota aquesta davallada, que arriba al 9%. En la gasolina sense plom la disminució és del 4,7%, mentre que en el gasoil locomoció és del 2,8%.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic